Επιταχύνουν για την επένδυση στο Ελληνικό

Επιταχύνουν για την επένδυση στο Ελληνικό

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να ανοίγουν τον βηματισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς γίνεται όλο και πιο πιεστική η ανάγκη για έσοδα και επενδύσεις στη χώρα μας. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στον ορισμό συντονιστή για την προώθηση του έργου, ενώ παράλληλα εντός των επομένων ημερών το ΤΑΙΠΕΔ θα ορίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Ελληνικόν Α.Ε.», θέσεις του οποίου είναι κενές από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον μεταστρέφεται το κλίμα και η κοινωνία για το συγκεκριμένο έργο. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού τα δημοτικά συμβούλια των τριών όμορων δήμων (Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου), προκειμένου να τοποθετηθούν επί της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Και εφόσον οι πληροφορίες αποδειχθούν αληθείς, θα είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που οι συγκεκριμένοι δήμοι θα ταχθούν υπέρ της αξιοποίησής του και όχι να παραμείνει «πάρκο». Η θέση δε αυτή αναμένεται να κοινοποιηθεί με κοινό ψήφισμα που θα εκδοθεί μετά την κοινή συνεδρίαση.

Και δεν είναι μόνον αυτή η μεταστροφή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) φαίνεται να αλλάζει και αυτό στάση στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, και σημερινό υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Στράτος Στασινός φέρεται να τάσσεται υπέρ του μοντέλου αξιοποίησης που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ. Η θέση δε αυτή αναμένεται να διατυπωθεί και επισήμως.

Για την αλλαγή αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε αφενός μεν η απαξίωση της έκτασης επί πολλά έτη, αλλά και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τον πρόεδρό της Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο τελευταίος συνεχίζει να έχει επαφές με τις κοινωνίες γύρω από τον φυσικό χώρο των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την άμβλυνση των αντιθέσεων και των παθών. Η προσπάθεια αυτή, άλλες φορές έχει αποτελέσματα (π.χ. Ελληνικό) και άλλες όχι.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι και η κυβέρνηση «καίγεται» για έσοδα και επενδύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τον προτιμητέο επενδυτή μια πιθανή επιτάχυνση της αποπληρωμής που έχει συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development τον Μάρτιο του 2014 πρόσφερε 915 εκατ. ευρώ (σε ονομαστικές τιμές) για την απόκτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Ελληνικού. Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 615 εκατ. ευρώ, σε βάθος 10ετίας.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ωστόσο διατηρούν ακόμη χαμηλά τον πήχυ. Αν και υπογραμμίζουν ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνεται κινητικότητα, εν τούτοις φαίνεται να αναμένουν τον διορισμό του συντονιστή που θα αναλάβει να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Ο συντονιστής του Ελληνικού θα είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων που απαιτούνται μέχρι την εγκατάσταση του προτιμητέου επενδυτή. Επίσης αναμένουν επίσημες δηλώσεις δέσμευσης της κυβέρνησης για τη συνέχιση της επένδυσης. Σημειώνουν, τέλος, ότι η πλήρωση των προαιρέσεων είναι ένα σύνθετο έργο που απαιτεί την πολιτική βούληση όλων, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προαιρέσεων συγκαταλέγεται η μεταφορά περίπου 80 φορέων που παραμένουν ακόμη μέσα στο Ελληνικό και η εκπόνηση του σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της έκτασης μαζί με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επίσης εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την εκχώρηση μιας άδειας καζίνο που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό της έκτασης. Εφόσον αυτά ολοκληρωθούν, τότε μένει η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της επένδυσης και πλέον έχει βάλει τα πόδια στον… ώμο. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία είναι ενοχλημένη από τις ανακολουθίες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα. Μετά τον ΟΛΠ, το Ελληνικό συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που επιδιώκουν στη χώρα μας κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα (Fosun). Πρόκειται για συμφέροντα που είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν και για τον ΟΠΑΠ, αλλά και για το Καστέλλι της Κρήτης, και των οποίων τώρα φαίνεται να εξαντλείται η υπομονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή