Δυσκολίες εύρεσης κεφαλαίων για τις μικρές

Δυσκολίες εύρεσης κεφαλαίων για τις μικρές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης επιχειρούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια οι μικρότερες τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η Attica Bank θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 584 εκατ. ευρώ (748,7 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών), ενώ επιπλέον 185 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσουν οι τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες που παραμένουν σε λειτουργία. Από αυτές ξεχωρίζει, λόγω μεγέθους, η Παγκρήτια που πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ (61 εκατ. ευρώ είναι οι ανάγκες με το βασικό σενάριο). Επειτα από 7 χρόνια ύφεσης και δραματικής μείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων αλλά και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν νέα κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και αναγκάστηκαν να απευθυνθούν ακόμα και σε hedge funds χαμηλής ποιότητας. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι μικρές τράπεζες να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου, τότε θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα τεθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη «μικρή» τράπεζα, την Τράπεζα Αττικής, η διοίκησή της έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς με τη βοήθεια του βασικού μετόχου της, του ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορέσει να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Από την άλλη πλευρά αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχία της αύξησης, δεδομένης της ευρύτερης δύσκολης κατάστασης αλλά και της σημερινής δομής της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει να ξεκινήσει η αύξηση, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές απαιτούν μεγαλύτερης εμβέλειας παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα έπρεπε να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το 2014, αλλά η τότε αύξηση δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.

H Παγκρήτια Τράπεζα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αύξηση ενώ κεφάλαια ύψους 23 εκατ. θα πρέπει να αντλήσει η Συνεταιριστική Χανίων, 17,8 εκατ. ευρώ η Συνεταιριστική Πελοποννήσου και 7 εκατ. η Συνεταιριστική Ηπείρου με 7 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στη γενική συνέλευση της Συν. Χανίων επικράτησε ένταση, καθώς οι νέες μετοχές (μερίδια) θα διατεθούν στα 3 ευρώ έναντι 35 που ήταν πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή