Συγχωροχάρτι για παρατυπίες στη διαδικασία δημοσίων προμηθειών

Συγχωροχάρτι για παρατυπίες στη διαδικασία δημοσίων προμηθειών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφεση αμαρτιών» σε συμβάσεις για δημόσιες προμήθειες που δεν έχουν καταχωρισθεί από τις 8 Αυγούστου 2015 στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) δίνει η κυβέρνηση. Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα θεωρούνται έγκυρες προκηρύξεις, διακηρύξεις, αποφάσεις ανάθεσης ή κατακύρωσης και των συμβάσεων παρά το γεγονός ότι αυτές δεν έχουν καταχωρισθεί στο ΚΗΜΔΗΣ.

Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι τη συνολική αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι από τις 8/8/2015 προβλεπόταν η έναρξη λειτουργίας υπό νέες προϋποθέσεις (π.χ. δημοσίευση προκηρύξεων και για συμβάσεις κάτω των 1.000 ευρώ) του νέου ΚΗΜΔΗΣ.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, με τον οποίο μίλησε η «Κ», η υποχρέωση ανάρτησής τους στο ΚΗΜΔΗΣ προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές εντολές πληρωμής εξακολουθεί να ισχύει.

Ο ίδιος απέδωσε την ανάγκη θέσπισης της παραπάνω ρύθμισης στο γεγονός ότι στις αναθέτουσες αρχές προκλήθηκε σύγχυση για το αν πρέπει να καταχωρίζουν ή όχι τις προαναφερθείσες πράξεις, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις που είχε ψηφισθεί πέρυσι. Με άλλα λόγια, επειδή ανεστάλη η εφαρμογή του νόμου 4281/2014, οι αναθέτουσες αρχές θεώρησαν, κατά τον κ. Παπαδεράκη, ότι θα έπρεπε να σταματήσουν την καταχώριση των συμβάσεων. Αν και η διάταξη εισάγεται προκειμένου οι εν λόγω πράξεις να μη θεωρηθούν από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο άκυρες, εγείρονται εύλογα ερωτήματα τουλάχιστον για την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας σε ένα τόσο «ευαίσθητο» θέμα όπως είναι αυτό των δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα εισάγεται ρύθμιση πολύ αυστηρότερη που αφορά στη μη καταχώριση συμβάσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες είναι σαφώς αυστηρότερος και η μη καταχώριση των σχετικών στοιχείων θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τα κοινοτικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο, η μη καταχώριση στο ΚΗΜΔΗΣ πριν από την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης των απαιτούμενων από τον νόμο πράξεων και στοιχείων δημοσίων συμβάσεων που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και ενέργειες τεχνικής βοήθειας/υποστήριξης της εφαρμογής των προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2020 δεν επηρεάζει τη νομιμότητα και την επιλεξιμότητα των σχετικών δαπανών. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να μην ανακτηθούν τα χρήματα, θα πρέπει να καταχωρισθούν στο ΚΗΜΔΗΣ έως και 31/1/2016.

Τέλος, λόγω της καθυστέρησης στη θέσπιση του νέου πλαισίου για τις συμβάσεις η αναστολή εφαρμογής του νόμου 4281/2014 που ίσχυε έως τις 31/12/2015 παρατείνεται μέχρι τις 29/2/2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή