Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης και Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης και Επιτροπής Ανταγωνισμού

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι αλλαγές που έγιναν στην επίμαχη τροπολογία εξακολουθούν να πλήττουν την ανεξαρτησία της Αρχής. Παράλληλα, παρέμειναν οι «φωτογραφικές» διατάξεις μέσω των οποίων επιχειρείται η απομάκρυνση του προέδρου, του αντιπροέδρου, της γενικής διευθύντριας και των διευθυντών της Ε.Α. Χθες η Ε.Α., έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, εξέδωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση, με την οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αλλαγές χωρίς προηγούμενο που αντιστρέφουν την πολύχρονη πορεία της Ε.Α. προς την ανεξαρτησία και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι της νέας τροπολογίας προηγήθηκε την Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον πρόεδρο της Ε.Α. Δημήτρη Κυριτσάκη, η οποία προφανώς απέβη άκαρπη. Η ελληνική Αρχή έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξελίξεις, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ζήτημα αποτελεί το πρώτο θέμα στην πλέον έγκυρη έκδοση για θέματα ανταγωνισμού, το Global Competition Review, με τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά πόλεμο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Στο σχετικό άρθρο φιλοξενείται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση της Ε.Α. για την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας. Η Ε.Α. όχι μόνο διαψεύδει το παραπάνω, αλλά επισημαίνει ότι, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της. Εντονη αντιπαράθεση υπήρξε και στη Βουλή, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, η οποία απορρίφθηκε.

Με τη νέα τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν οι διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν άμεσα στην αντικατάσταση όλων των θέσεων διοίκησης της Ε.Α. Ειδικότερα, παρέμεινε ως είχε η διάταξη περί ασυμβίβαστου όταν υπάρχει συζυγική σχέση μέλους της Ε.Α. με μέλος του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη διάταξη με την οποία υποχρεούται να απομακρυνθεί –εκδιώκεται αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Α.– ο νυν αντιπρόεδρος της Αρχής, Δ. Λουκάς, σύζυγος της βουλευτού της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως. Θολό είναι το τοπίο σχετικά με το εάν από την τροπολογία προκύπτει θέμα άμεσης απομάκρυνσης και του προέδρου της Αρχής Δ. Κυριτσάκη, καθώς έχει υπερβεί το 73ο ηλικία, το όριο που εισάγει η τροπολογία. Η Ε.Α. υποστηρίζει ότι από τη διατύπωση της τροπολογίας προκύπτει ότι ο κ. Κυριτσάκης πρέπει να αποχωρήσει άμεσα, καθώς από τη μη εφαρμογή της διάταξης στα υπηρετούντα μέλη εξαιρείται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι η διάταξη δεν καταλαμβάνει τον νυν πρόεδρο, με τη Ν.Δ. να υποστηρίζει ότι είναι σκόπιμη η ασάφεια της διατύπωσης.

Η Ε.Α. στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η πρόωρη παύση θητείας χωρίς την πρόβλεψη ουδεμιάς μεταβατικής διάταξης που να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών αντίκειται ευθέως στο ενωσιακό δίκαιο. Επιπλέον, επισημαίνει ότι πολιτική επιρροή ασκούν ή επιδιώκουν να ασκήσουν οι κρατικές αρχές που την εποπτεύουν –και όχι εν προκειμένω η Βουλή– οι οποίες υπό την απειλή πρόωρης λήξης της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών, τις οδηγούν σε «εκ προοιμίου υπακοή» στην πολιτική εξουσία.

Αλλαγές σε σχέση με την αρχική τροπολογία επήλθαν σε ό,τι αφορά τη θητεία του γενικού διευθυντή και των τεσσάρων διευθυντών. Αρχικά προβλεπόταν ότι η θητεία τους μειώνεται από τέσσερα χρόνια σε δύο, με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά, ενώ με τη νέα τροπολογία αυτή μειώνεται σε τρία χρόνια. Η Ε.Α. υποστηρίζει, αφενός, ότι σε καμία άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή Αρχή δεν ισχύει το παραπάνω και, αφετέρου, ότι θα επηρεασθεί αρνητικά η αποτελεσματικότητα της Αρχής, καθώς κανείς διευθυντής δεν θα δύναται επί της θητείας του να σχεδιάσει, ερευνήσει και ολοκληρώσει οποιαδήποτε υπόθεση.

Ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα έκανε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πειθαρχική διαδικασία. Ειδικότερα, απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι μπορούν τα μέλη της Ε.Α. να παυθούν με απόφαση του εποπτεύοντα υπουργού. Από την άλλη, όμως, περιλαμβάνει νέα διάταξη που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα για τα μέλη της Ε.Α. τη μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις και τις πράξεις του εποπτεύοντος υπουργού.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ε.Α., η προβλεφθείσα πειθαρχική διαδικασία δεν προστατεύει τα δικαιώματα άμυνας των μελών της Αρχής, καθώς δεν προβλέπεται καν η επίδοση στον ενδιαφερόμενο της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου, ενώ δεν προβλέπεται προσφυγή ή αναστολή εκτέλεσης κατά των αποφάσεων αυτού, μιας και, σύμφωνα με την τροπολογία, θα είναι το όργανο που θα αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή