Εντείνονται οι πιέσεις προς τη ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις προς τη ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων φαίνεται να ασκεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στη συζήτηση που αναπτύχθηκε προχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης παρουσίασε τις συμβάσεις της επιχείρησης για προμήθεια καυσίμων το έτος 2016.

«Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να έχουμε έστω και μια μικρή μείωση μέσα στο 2016, η οποία θα λειτουργήσει ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση λόγω των ανεξόφλητων οφειλών. Πίεση προς τη ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων, όπως αποκάλυψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, έχει ασκήσει και η ΡΑΕ. Με επιστολή της προς τη διοίκηση της εταιρείας, ζήτησε στοιχεία για τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής καθώς και εξηγήσεις για το εάν δικαιολογούνται τα επίπεδα τιμολογίων του 2012 που ισχύουν σήμερα, όταν οι τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει κατά 70%. Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνει και το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί επηρεάζει τη ρευστότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού. Στο θέμα των ανεξόφλητων οφειλών αναφέρθηκε χθες στη Βουλή και ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα για μεγαλύτερες διευκολύνσεις αποπληρωμής των καταναλωτών. Την αρμόδια Αρχή για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας απασχολεί επίσης και το θέμα των ρευματοκλοπών το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο, στερώντας από τα ταμεία της ΔΕΗ σημαντικά ποσά.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στον ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 66% όπως είχε σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Προχωράμε στη βάση ενός σχεδίου το οποίο εξασφαλίζει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Δικτύου Υψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ. Ενα σχέδιο βιώσιμο, που εξασφαλίζει  όλα τα επενδυτικά πλάνα του ΑΔΜΗΕ, αλλά και την αποζημίωση –και αυτό νομίζω είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία– της ίδιας της ΔΕΗ» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο έχει συμφωνηθεί και με τους εταίρους και ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή