Αλλαγές στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Αλλαγές στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή των ποσοτικών και των ποιοτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων μια επένδυση χαρακτηρίζεται στρατηγική και υπάγεται στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, γνωστό ως fast track, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας. Κι αυτό, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί έως τώρα, οι ευνοϊκές διατάξεις του fast track αξιοποιούνται μόνον από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και δευτερευόντως στην ενέργεια, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το θεσμικό πλαίσιο να καταστεί ελκυστικό και για επενδύσεις σε άλλους κλάδους. Οι τροποποιήσεις στον νόμο για το fast track αναμένεται να κατατεθούν μαζί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο τελευταίος, αν και είναι έτοιμος, δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του αναπτυξιακού νόμου έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Βασικό ζήτημα που προβληματίζει τους δανειστές είναι η δημοσιονομική επίπτωση του αναπτυξιακού νόμου.

Μάλιστα, αρχικά είχε επικρατήσει η άποψη ότι το ζήτημα των φοροαπαλλαγών –οι οποίες, σημειωτέον, αποτελούν την κύρια μορφή ενισχύσεων στον νέο αναπτυξιακό– θα πρέπει να επανεξετασθεί στο πλαίσιο της πρόβλεψης που υπάρχει στο μνημόνιο για συνολική αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για το fast track, το υπουργείο Οικονομίας μελετά αλλαγή των ορίων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, βάσει του οποίου μια επένδυση χαρακτηρίζεται στρατηγική. Για παράδειγμα, η διάταξη, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται στρατηγική ακόμα και μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση να πρόκειται για έργο στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας «Jessica», θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταργηθεί.

Το υπουργείο μελετά αλλαγές και στα ωφελήματα που παρέχονται στις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται στρατηγικές. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σήμερα, πέραν μιας μεγαλύτερης ταχύτητας στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, βάσει των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Η πρόβλεψη για τα ΕΣΧΑΣΕ αποτελεί, στην ουσία, ευνοϊκή ρύθμιση μόνο για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή για ενεργειακά έργα. Γι’ αυτό το υπουργείο προσανατολίζεται σε διεύρυνση της δέσμης κινήτρων και ωφελημάτων, ενώ στις προθέσεις του είναι και η ενίσχυση του ελέγχου, έτσι ώστε να διαπιστώνεται εάν και κατά πόσον προχωρά μια επένδυση που χαρακτηρίζεται στρατηγική.

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, η κυβέρνηση εξετάζει τη βελτίωση του πλαισίου για την ίδρυση στην Ελλάδα business centers μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συχνά επιλέγεται για τον σκοπό αυτό έναντι των άλλων βαλκανικών χωρών, λόγω του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, αλλά και της ύπαρξης υποδομών που διαθέτει.

Ευκολότερη και γρηγορότερη, εξάλλου, επιθυμεί να κάνει το υπουργείο Οικονομίας τη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές και στελέχη από τρίτες χώρες. Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Μετανάστευσης και δεν αφορά τους επενδυτές σε ακίνητα, αλλά τις λοιπές επενδύσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, επί του παρόντος, η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά και εν πολλοίς άγνωστη, με συνέπεια από το 2014 να έχει αξιοποιηθεί για περίπου επτά επενδύσεις, με μέσο ύψος επένδυσης μόλις 1,5 εκατ. ευρώ (κυρίως στον αγροτικό τομέα). Για τον λόγο αυτό δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα σε επτά γλώσσες, έτσι ώστε άμεσα οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να διεκπεραιώνεται η διαδικασία ταχύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή