Μέχρι τον Σεπτέμβριο τα σχέδια των τραπεζών για μείωση «κόκκινων» δανείων

Μέχρι τον Σεπτέμβριο τα σχέδια των τραπεζών για μείωση «κόκκινων» δανείων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις τραπεζών και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την οριστικοποίηση των στόχων σχετικά με τη μείωση των πιστωτικών ανοιγμάτων των εγχώριων τραπεζών, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Η σχετική διαβούλευση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει αναλυτικά όχι μόνον πόσο πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα η κάθε τράπεζα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι. Τα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα έχουν ορίζοντα τριετίας και θα αφορούν το διάστημα 2017 – 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτείνουν η μείωση των πιστωτικών ανοιγμάτων στην τριετία να διαμορφωθεί περίπου στα 25 δισ. ευρώ ή σε 8,3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο SSM ζητάει πιο «επιθετική» πολιτική, με μείωση κατά 35 – 40 δισ. ευρώ. Σήμερα το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 50% του συνολικού υπολοίπου δανείων.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της οικονομίας, αλλά και από την αναμόρφωση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με ταχύτητα και ευελιξία. Σημειώνουν ότι το 2016 στην ουσία είναι χαμένη χρονιά, και το ζητούμενο πλέον είναι να μπουν οι βάσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρή ανοδική τροχιά από το 2017 και να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει τις τράπεζες από το επόμενο έτος να κινηθούν δυναμικά.

Σε τρία μέτωπα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναδιαρθρώσεις και οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική, καθώς εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς πάνω από το 30% των σημερινών προβληματικών δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας μέσω αναδιαρθρώσεων (επιμήκυνση, μερική απομείωση οφειλών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης επιχειρήσεων κ.ά.) και άλλων ρυθμίσεων. Η συμφωνία Alpha – Eurobank – KKR αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργούς διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Επιπλέον, έχοντας σχηματίσει μεγάλο απόθεμα προβλέψεων, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα κινηθούν πολύ πιο δυναμικά και στο σκέλος των διαγραφών. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα φορολογικά θέματα δίχως την αντιμετώπιση των οποίων οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των διαγραφών. Τέλος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις δανείων, αν και οι διοικήσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι οι πωλήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς, όπως σημειώθηκε, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από το σημερινό απόθεμα «κόκκινων» δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα επιτρέψουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων ύστερα από πολλά χρόνια πιστωτικής συρρίκνωσης. Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι από το 2017 θα επιστρέψουν σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, μετά περίπου 7 χρόνια συρρίκνωσης. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, καθώς θα μειώνονται σε σχέση με το συνολικό υπόλοιπο δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή