Η ρύθμιση του χρέους είναι σημαντική αλλά δεν είναι πανάκεια, τονίζει ο ΣΕΒ

Η ρύθμιση του χρέους είναι σημαντική αλλά δεν είναι πανάκεια, τονίζει ο ΣΕΒ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία για την επιστροφή της χώρας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι όμως και πανάκεια, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από το αδιέξοδο που προκύπτει από τις διαφορετικές προσεγγίσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών στο θέμα του χρέους, αλλά και από την καθυστέρηση που παρατηρείται στα προαπαιτούμενα που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναλύοντας τη διαφορετική θεώρηση του ΔΝΤ και της Ευρώπης στο ζήτημα του χρέους, ο ΣΕΒ διαπιστώνει αδιέξοδο που εγκλωβίζει τη χώρα σε μια κατάσταση όπου οι επενδυτές δεν μπορούν να αξιολογήσουν με σαφήνεια τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, παρατηρεί ο ΣΕΒ, καθώς αφενός είναι δύσκολο να τελεσφορήσει ελληνική διεκδίκηση για άμεση και ουσιαστική, που να υπερβαίνει την απόφαση του Eurogroup, ρύθμιση του χρέους πριν από το τέλος του έτους, αφετέρου η πίεση για εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα, ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που δεν έχει συμφωνηθεί, παραμένει μετέωρη. Επισημαίνει επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο συμπίεσης της πραγματικής οικονομίας, τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος υλοποιούνται αργά. Εκ των 59 κρίσιμων παραδοτέων της αξιολόγησης αυτής, μόνο 5 που σχετίζονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς έχουν εκπληρωθεί και η εκπλήρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτόματα «αλλαγές προς το καλύτερο στο πεδίο μάχης της αγοράς», σημειώνει ο ΣΕΒ. Η ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συχνά απαιτεί μια προσπάθεια που ξεπερνά τα στενά μνημονικά προαπαιτούμενα, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ και αναφέρει ενδεικτικά ότι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την καλύτερη νομοθέτηση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, αν και αναφέρεται στο μνημόνιο. Συνεπώς –καταλήγει– η προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα, παρόλο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαχρονική βελτίωση της ποιότητας όλων των νόμων και τελικά ουσιαστική αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η αργή πρόοδος των χρήσιμων μεταρρυθμίσεων πρέπει να συγκριθεί με το βάρος που έχει επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας και του αποκλεισμού του από χρηματοδότηση με εύλογους όρους, επισημαίνει ο ΣΕΒ και συμπεραίνει ότι στη σύγκριση αυτή φαίνεται αμέσως πως η όποια πρόοδος στα διαρθρωτικά μέτρα δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τα βάρη που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Η αποσπασματική προώθηση πολλών μεταρρυθμίσεων, αντί της συνεκτικής και αποφασιστικής τους προώθησης σαν ένα ενιαίο σύνολο αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με αποτελεσματικές δράσεις υποστήριξης της κοινωνίας και των εργαζομένων, υπονομεύει τις θετικές επιπτώσεις της κάθε επιμέρους μεταρρύθμισης, επισημαίνει ο ΣΕΒ και προτείνει ταχύτερη προώθηση πολλαπλών μεταρρυθμίσεων που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, βελτιώνουν τις υποδομές της χώρας και διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο επιχειρήσεων από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή