Διαγωνισμός μόνο με ευρωπαϊκές εταιρείες για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Διαγωνισμός μόνο με ευρωπαϊκές εταιρείες για το 66% του ΔΕΣΦΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή μόνον ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύου φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο οι θεσμοί ζήτησαν από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη επίσπευση των διαδικασιών έναρξής τους. Οι όροι του διαγωνισμού συζητήθηκαν στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και, σύμφωνα με πηγές, έχουν ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η επαναπροκήρυξή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη θα απευθύνεται σε Ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Socar ως εταιρείας τρίτης χώρας, εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται από το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το νέο εγχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ πάντως θα λάβει χώρα σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος που διαμορφώνεται τόσο από το ήδη υψηλό καταγεγραμμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και από τα ισχυρά αποτελέσματα που παρουσίασε ο ελληνικός Διαχειριστής το 2016. Πέραν του σταθερού ενδιαφέροντος της βελγικής Fluxys που εκφράστηκε και στον πρώτο διαγωνισμό για την εξαγορά του 17% από τη Socar και του ενδιαφέροντος του ρουμανικού Διαχειριστή Transgas, πολύ πρόσφατα ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από την Gasunie, που αποτελεί τον Διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ολλανδίας. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των ολλανδικών συμφερόντων. Η Gasunie, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το ολλανδικό δημόσιο, μετά την εξαγορά των μεριδίων που είχαν η Shell και η Exxon Mobil στην εταιρεία, φέρεται να ζήτησε την απευθείας εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σε συνέχεια του προηγούμενου διαγωνισμού, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Ο ολλανδικός Διαχειριστής, που, εκτός από τις Κάτω Χώρες, δραστηριοποιείται και στη Γερμανία, είχε εμφανισθεί και στο παρελθόν ως ενδιαφερόμενος για τον ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Βελγίου Fluxys, ενώ πρόσφατα εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία με την αλβανική εταιρεία αερίου Albgaz, γεγονός που εκφράζει τη στρατηγική του για έναν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον έλεγχο των δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην οποία ο ΔΕΣΦΑ εκ της γεωγραφικής του θέσης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

Ενισχυτικός παράγοντας του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ είναι η ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψε το 2016. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του ΔΕΣΦΑ το 2016 ανήλθαν στα 34,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015. Οι πωλήσεις της εταιρείας έφθασαν σε 169,6 εκατ. ευρώ έναντι 149,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 28,1 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή