Πιέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί μία πενταετία

Πιέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί μία πενταετία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα επώδυνα μέτρα 2% του ΑΕΠ το 2019 και 2020, η δοκιμασία για την ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, μέσω του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Πληροφορίες από δύο πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες ότι στη Μάλτα υπήρξε συνεννόηση για τη διατήρηση επί 5 χρόνια του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2018. Αυτό μας πάει με πρόγραμμα λιτότητας ώς το 2022. Οπως σημείωσε η μία πηγή, «αυτή ήταν η συνεννόηση που έγινε», ενώ πρόσθεσε ότι απομένει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των θεσμών στην Αθήνα, η οποία αναμένεται στις 24 Απριλίου, μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Αλλες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί ακόμη να επέλθει συμβιβασμός στα 4 χρόνια, ώς το 2021.

Κυβερνητική πηγή στην Αθήνα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά γίνονται συζητήσεις για διατήρηση του συγκεκριμένου στόχου για περίοδο μεταξύ 3 και 5 ετών, χωρίς όμως να είναι σαφές ακόμη αν αυτή θα ξεκινάει από το 2018 ή από το 2019. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μιλάμε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ίσως έως και το 2023.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του μνημονίου, το 2015, για διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ «μεσοπρόθεσμα», αλλά μένει ανοικτό να προσδιοριστεί η έννοια του μεσοπρόθεσμου.

Η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια συνεπάγεται αυστηρή λιτότητα και στερεί από την οικονομία πόρους προς ανάπτυξη. Η Γερμανία, όμως, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί έτσι θα χρειαστεί λιγότερη ελάφρυνση του χρέους, αφού αυτό θα εξυπηρετείται από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα, ενόψει εκλογών, ότι δεν χαρίζεται στους Ελληνες. Μάλιστα, αρχικώς ζητούσε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια.

Αντίθετα, το ΔΝΤ δεν ζητεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι υπερβολικά φιλόδοξος. Ομως, αντί για πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ ζητεί γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους, την οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η Γερμανία.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, εξάλλου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με 3 μόνο χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια μείωση του στόχου στο 2% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν μέρος της συνάρτησης του χρέους, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριο της Συνόδου του ΔNT στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Οι δανειστές θα επιστρέψουν αμέσως μετά, στις 24 Απριλίου, και ο προγραμματισμός προβλέπει παραμονή τους στην Ελλάδα για μία εβδομάδα. Τότε θα προσδιοριστούν τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές εξ αποστάσεως. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα σχέδια των μνημονίων της Ευρώπης (MOU) και του ΔΝΤ (MEFP) ίσως και αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή