ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρα ντε φερ Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος

mpra-nte-fer-verolinoy-amp-8211-dnt-gia-to-chreos-2186145

Η μάχη για την αναδιάρθρωση του χρέους, με πρωταγωνιστές το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενώ ήδη από χθες οι δύο πλευρές έδωσαν δείγματα γραφής, που προοιωνίζονται μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Χαρακτηριστικά, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε να «μην κρατάτε την αναπνοή σας για το ελληνικό χρέος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι άμεσα ορατή. Οπως είπε, σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, το θέμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία «πρέπει να είναι λογικά».

Πάντως, η ίδια σε προηγούμενη τοποθέτησή της είχε χαρακτηρίσει μη ρεαλιστικό τον στόχο για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια. Ενας στόχος, δηλαδή, που έχει ήδη εγκαταλειφθεί, αφού οι πληροφορίες από το Eurogroup της Μάλτας ανέφεραν πως έχει συμφωνηθεί η διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος αυτό επί μία πενταετία, δηλαδή ώς το 2022.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, όμως, ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, άφησε αιχμές κατά του Ταμείου για τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

«Ατυχώς για το ΔΝΤ», σημείωσε, «τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι πρέπει κάποιες φορές να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Ενα πρώτο μέτρο, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ. Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι εξετάζεται να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου που δεν θα απορροφηθούν από την Ελλάδα, προκειμένου να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρησιμοποιήθηκαν τελικά τα 5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος, εξάλλου, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας ότι «είναι πιθανό αν κάνουν το 50% όσων υποσχέθηκαν».

Ο κ. Σόιμπλε προανήγγειλε επίσης ότι στο μέλλον η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης χωρίς το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο «κουράστηκε να ασχολείται συνεχώς με ευρωπαϊκά προβλήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ξεκινούν σήμερα το πρόγραμμα συναντήσεών τους στην Ουάσιγκτον, με πρώτο ραντεβού αυτό με την κ. Λαγκάρντ στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια υπάρχουν ραντεβού με Γ. Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν, ενώ αύριο το πρόγραμμα προβλέπει συναντήσεις με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Α. Μπόκολ, τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν.