ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί δέσμευση και από ΝΔ για τα μέτρα

ΔΝΤ: Ζητεί δέσμευση και από ΝΔ για τα μέτρα

Διαβεβαιώσεις από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης θέλει το ΔΝΤ, είπε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είναι σημαντικό γι’ αυτούς», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ζητήσει κάτι αντίστοιχο, αν και συμφωνεί πως είναι πάντα καλύτερο να υπάρχει συναίνεση στις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις επικείμενες ανακοινώσεις Κομισιόν, στις 11 Μαΐου, θα αναθεωρείται η πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από το 2,7% «πολύ κοντά στο 2%». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης έως 1,9% δεν οδηγεί σε αλλαγή και των εκτιμήσεών της για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και άρα δεν κρύβει κινδύνους για νέα μέτρα. Η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, εξάλλου, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι στο 2,2%.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει –αν όλα πάνε καλά– στο παρά πέντε και πάλι των πληρωμών του Ιουλίου, ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εάν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάτι που είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, θα χρειαστούν 4-5 εβδομάδες για να περάσει η εκταμίευση από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, όπου απαιτείται κάτι τέτοιο, ενώ εάν υπολογιστεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την έγκριση από το Δ.Σ. του ΔΝΤ (εφόσον υπάρξει) θα φτάσουμε στις 5-6 εβδομάδες, δηλαδή ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

Το ύψος της δόσης θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ συν όσα υπολογισθεί ότι θα χρειαστούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες στο διάστημα έως την ερχόμενη αξιολόγηση. Η δόση θα δοθεί, πάντως, εφάπαξ και όχι κλιμακωτά, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα ψηφιστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η δεύτερη αξιολόγηση περιείχε 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 40, περίπου, έχουν ήδη ικανοποιηθεί και από τα υπόλοιπα 100, τα 80 χρειάζονται νομοθέτηση, είτε πρωτογενώς, στο Κοινοβούλιο (τα 2/3 περίπου), είτε δευτερογενώς, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Οσα απαιτούν ψήφιση στη Βουλή θα πάνε μαζί σε ένα ενιαίο πολυνομοσχέδιο.

Για το ΔΝΤ, πάντως, όπως εξήγησε ο ίδιος, η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι «μερική συμφωνία», εν αναμονή των μέτρων για το χρέος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη θεωρεί δεδομένο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά και επομένως ότι θα μπορέσουν να ληφθούν όχι μόνο τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα. Δεν είναι ένα «συσταλτικό» πακέτο, είπε, αλλά ένα πακέτο αναδιανομής.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα» σε περίπτωση υπεραπόδοσης και το 2017, ο ίδιος απάντησε θετικά, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι να διαπιστωθεί η υπεραπόδοση, θα έχουμε φτάσει στον Απρίλιο του 2018 κοντά στο τέλος του προγράμματος, επομένως ίσως τελικά αποτελέσουν «μέρος της μεγαλύτερης εικόνας», όπως είπε, καθώς θα επίκειται η απόφαση για τα αντίμετρα.

Η επόμενη αξιολόγηση, κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν θα είναι τόσο βαριά. Δεν αναμένονται πολλά νομοθετικά μέτρα και καθόλου δημοσιονομικά. Από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες ενόψει της τρίτης αυτής αξιολόγησης είναι οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.