Αγορές εντόκων από ξένους για πρώτη φορά μετά το 2015

Αγορές εντόκων από ξένους για πρώτη φορά μετά το 2015

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμμετοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για πρώτη φορά μετά το 2015 πραγματοποιήθηκε χθες η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, τρίμηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκαν 1,137 δισ. ευρώ.

Το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται ως θετική ένδειξη από κύκλους της αγοράς, οι οποίοι πάντως παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αλλωστε, πρόκειται για πολύ βραχυπρόθεσμους τίτλους, με μεγάλο βαθμό ασφάλειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι κάλυψαν περίπου το 25% της έκδοσης, συμμετέχοντας με περίπου 250-270 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε, όπως πάντα, από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακύκλωσαν προηγούμενους τίτλους τους.

Η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,6 φορές, με τον συντελεστή να σημειώνει αύξηση έναντι της προηγούμενης ανάλογης έκδοσης της 12ης Απριλίου, που είχε καλυφθεί κατά 1,3 φορές. Η απόδοση, πάντως, παρέμεινε σταθερή στο 2,7%.

Η χθεσινή εξέλιξη στην αγορά εντόκων γραμματίων τοποθετείται στο φόντο της σημαντικής αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, στον απόηχο της συμφωνίας με τους δανειστές και ενόψει της εκταμίευσης της δόσης, με την οποία η χώρα θα μπορέσει να καλύψει τις υψηλές δανειακές ανάγκες του Ιουλίου (7,4 δισ. ευρώ). Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το PSI, τον Μάρτιο του 2012, στην περιοχή του 5,6%.

Πρόκειται, πάντως, για επιδόσεις που διαμορφώνονται με χαμηλούς τζίρους, καθώς ο όγκος των ελληνικών ομόλογων που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι περιορισμένος. Για τον λόγο αυτό είναι εύκολο και να ανατραπούν. Η αισιοδοξία της αγοράς τροφοδοτείται επίσης από την προσδοκία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Για το τελευταίο, ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις. Ο αναλυτής της ING Μάρτιν Βαν Βλιέτ, είπε σχετικά στο πρακτορείο Reuters: «Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι μπορεί να επιστρέψει στις αγορές τώρα και ίσως να τους έδινα μια πιθανότητα, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, αυτό θα είναι δύσκολο».

Οι εξελίξεις και στην αγορά των ελληνικών τίτλων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν επαφές στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών G7, που ξεκινά σήμερα και θα συνεχιστεί ώς το Σάββατο στο Μπάρι της Ιταλίας.

Πάντως, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Λευκωσία, ο κ. Καζιμίρ είπε: «Μου φαίνεται ότι ναι, τελικά το ΔΝΤ θα παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα… και τότε θα πρέπει να συγχαρούμε την Κριστίν Λαγκάρντ γιατί κατάφερε να πείσει το ΔΝΤ». «Το ποσόν δεν είναι σημαντικό, είναι πραγματικά συμβολικό. Τεχνικά το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει», πρόσθεσε.

Αποφάσεις αφού δουν τη συμφωνία

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ελλάδα, αλλά επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στο ελληνικό ζήτημα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέχρι να τη δουν, είπε χθες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σε ενημέρωση ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 που ξεκινά σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας.

Οπως είπε, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο, όπου θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, ενώ οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Διατυπώνοντας τη θέση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο κομμάτι των πολιτικών ζητημάτων, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά για να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο σε ό,τι αφορά το χρέος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πρόωρο να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, στην οποία προσβλέπουν.

Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε, εξάλλου, δηλώσεις του κ. Μνούτσιν ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης, προκειμένου να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή