Χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης για το 2017 το υπ. Οικονομικών

Χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης για το 2017 το υπ. Οικονομικών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα «βλέπει» τώρα τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 το υπουργείο Οικονομικών, τοποθετώντας τον στο 1,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 1,8%, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφό του, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Πριν από ένα χρόνο, στον προϋπολογισμό του 2017, το υπουργείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ήταν 2,7%, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε αναθεώρηση, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς επιδείνωσε τους δείκτες. Η νέα αναθεώρηση τώρα, την οποία επικαλείται το Bloomberg, έρχεται να προσαρμόσει τις κυβερνητικές προβλέψεις στις αρκετά πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις φορέων, όπως το ΚΕΠΕ, αλλά και να τις συντονίσει ενδεχομένως με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Αν και η προσαρμογή δεν είναι μεγάλη, ενισχύει τις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλές πλευρές για αναιμική ανάπτυξη τα προσεχή έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει από την κρίση, ενώ θα διαψευσθούν και τα δημοσιονομικά σενάρια, τα οποία βασίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναπόφευκτα, θα τεθεί τότε θέμα νέων μέτρων.

Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί την αισιοδοξία του για το 2018 και μάλιστα ενισχυμένη, καθώς προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2018 για 2,4%.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,6% κατά μέσον όρο. Για να διαμορφωθεί ο μέσος όρος του έτους στο 1,6% όπως προβλέπει τώρα το υπουργείο, απαιτείται το β΄ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 2,6%. Με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,8%, ο ρυθμός ανάπτυξης του β΄ εξαμήνου έπρεπε να φθάσει το 3%.

Το υπουργείο Οικονομικών στο έγγραφό του επικαλείται ως αιτία για την αναθεώρηση των προβλέψεών του από το 1,8% στο 1,6% την πρόσφατη αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ του 2016 μειώθηκε κατά 0,2% , έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μηδενική μεταβολή.

Μεσοπρόθεσμα, πάντως, το υπουργείο εκτιμά ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί, καθώς –όπως αναφέρει– θα εφαρμοστεί το φιλικότερο προς την ανάπτυξη πακέτο μέτρων μετά το 2018 (εννοώντας πιθανώς την εφαρμογή των αντιμέτρων), αλλά και χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τα κόκκινα δάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο γίνεται ειδική αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναφέρονται ως η πιο σημαντική πηγή κινδύνου για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο δείκτης αθέτησης (default rate) παραμένει πάνω από το 2% και πάνω από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης των δανείων (cure rate), καθιστώντας τις διαγραφές δανείων ως τον βασικότερο παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,2% του ΑΕΠ (αφαιρουμένου, προφανώς, του ποσού που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα). Για το 2018, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ, άρα θα υπάρξει και πάλι υπερπλεόνασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή