Τον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Τον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Ιανουάριο μετατίθεται η προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα από τους υποψήφιους επενδυτές για να προετοιμάσουν καλύτερα τις προσφορές τους και έγινε αποδεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το 66% του ΔΕΣΦΑ διεκδικούν η κοινοπραξία των εταιρειών Snam SpA, Enagas Internacional SLU, Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρεία  Regasificadora del Noroeste S.A., εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το ΔΕΣΦΑ και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ενημερώθηκαν από τη διοίκησή της για τα ρυθμιστικά θέματα της αγοράς φυσικού αερίου.

Εν αναμονή της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ενδιαφέρον για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ επικεντρώνεται στο προσφερόμενο τίμημα. Από την έναρξη της διαδικασίας κυβέρνηση και ΕΛΠΕ έθεσαν ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα πάντως της εταιρείας, που εκτιμώνται περί τα 200 εκατ. ευρώ, ο υπερδιπλασιασμός των κερδών του 2017 σε σχέση με το 2016 (περί τα 94 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις) και η σημαντική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου δημιουργούν προσδοκίες ακόμη και για υψηλότερο τίμημα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός περιορίζεται μεταξύ δύο επενδυτικών σχημάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία ακόμη και για τη διασφάλιση των 400 εκατ. ευρώ της Socar. H ανησυχία αυτή εκφράστηκε επισήμως από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρη Νίκα, κατά την προχθεσινή παρουσίαση των έργων αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. «Τα μεγέθη της εταιρείας οδηγούν σε αντικειμενικά μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά θα κρατήσω μία επιφύλαξη επειδή ο ανταγωνισμός δεν είναι πολύ μεγάλος. Είναι δύο οι συμμετέχοντες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα», είπε ο κ. Νίκας και συμπλήρωσε: «Οι πωλητές έχουν τα όπλα να διαπραγματευτούν το τίμημα, να κάνουν τις αποτιμήσεις τους και να μη δεχθούν να πουλήσουν κάτω από ένα όριο γιατί ενδεχομένως τα έσοδα της εταιρείας θα υπερκαλύψουν ένα χαμηλό τίμημα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα ο ΔΕΣΦΑ διαπραγματεύεται με τον αγωγό Tap την ανάθεση του έργου παροχής υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, ενώ αναμένει απόφαση της ΡΑΕ προκειμένου να προχωρήσει σε διασύνδεση με τα Σκόπια.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε για να εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Τζώρτζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ και του κ. Βελισσάριου Δότση στη θέση του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή