Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται, τελικά, η δόση μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης

Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται, τελικά, η δόση μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτίμησε, τελικώς, χθες η κυβέρνηση ότι θα φθάσει η δόση που θα πάρει η χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Αναθεώρησε, έτσι, προς τα πάνω την εκτίμηση που είχε κάνει μόλις 24 ώρες νωρίτερα, για 4,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την ενημέρωση, που έγινε και πάλι ατύπως, η δόση θα περιλαμβάνει τμήμα για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, από τα 6,7 δισ ευρώ:

• 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.

• 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ

• 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πολύ κοντά στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν προχθές (και από την «Κ») και τις οποίες έσπευσε να αμφισβητήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να τις επιβεβαιώσει, ουσιαστικά, μία μέρα μετά. Χθες, άλλωστε, οι πληροφορίες της «Κ» επέμεναν ότι το ποσό θα ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ.

Από το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, μάλιστα, που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα, τα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να εκταμιευθούν μαζί με τη δόση, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το ποσό για το αποθεματικό ασφαλείας, που θα διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αναμένεται να φθάσει συνολικά στα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1,9 δισ. ευρώ, εφόσον δοθεί, θα είναι η πρώτη δόση. Δεν είναι γνωστό πώς θα γίνει η εκταμίευση στη συνέχεια, κατά πόσον, δηλαδή, θα δοθούν τα υπόλοιπα 7,1 δισ. ευρώ όλα μαζί, ως τμήμα της τελευταίας δόσης, ή σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να αποτελέσει το «μαξιλάρι» αυτό εγγύηση για τους επενδυτές, ώστε να μη δανείζουν με υπερβολικά υψηλό κόστος την Ελλάδα.

Το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί από τα ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με τις επόμενες εξόδους του στην αγορά. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει περίπου 6 δισ. ευρώ σε τρεις εκδόσεις (ένα 7ετές στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ένα 3ετές στη συνέχεια και ένα 10ετές προς το τέλος του προγράμματος). Ετσι, συνολικά το αποθεματικό ασφαλείας θα φθάσει τα 15 δισ. ευρώ περίπου, καλύπτοντας τις ανάγκες έως το τέλος του 2019.

Εν τω μεταξύ, όμως, απομένει μεγάλη απόσταση να διανυθεί σε όρους κάλυψης των προαπαιτουμένων. Χωρίς το πολυνομοσχέδιο, ο αριθμός των προαπαιτουμένων που έχουν κλείσει είναι μόλις 55. Ακόμη κι αν ψηφιστεί, όμως, το πολυνομοσχέδιο, σημαντικός αριθμός τους θα απομένει σε εκκρεμότητα. Αυτά υπολογίζεται να κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Στην κυβέρνηση αποδύονται σε αγώνα δρόμου, καθώς ο χρόνος που απομένει έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου είναι πλέον ελάχιστος, μόλις 1 εβδομάδα. Το Euroworking Group προχθές αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση, πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν πράγματι κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή