Αμυνα στις πιέσεις του ΔΝΤ το υπερπλεόνασμα του 2017

Αμυνα στις πιέσεις του ΔΝΤ το υπερπλεόνασμα του 2017

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών πηγών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η άμυνα κατά των επιχειρημάτων του ΔΝΤ, που ζητάει να επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019, αντί της 1/1/2020.

Οπως έγινε γνωστό προχθές στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη ταυτόχρονα από 1/1/2019 των μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου και χωρίς αντίμετρα.

Πράγματι, το Ταμείο υποστήριζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, ότι με τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων και χωρίς αντίμετρα, το 2019 οριακά θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2017 πιθανώς ενίσχυσε την εκτίμησή του αυτή.

Με την εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν αντίθετη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτός. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αποδεχθεί πως το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο για να εισηγηθεί την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου και αυτό αποτελεί ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, με ορίζοντα υλοποίησης τον Μάιο.

Στην πράξη, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέο υπερ-πλεόνασμα, με αποτέλεσμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ το 2017, θα είναι η δεύτερη χρονιά που η Ελλάδα έχει επιτύχει τον στόχο αυτό, ο οποίος κανονικά έχει τεθεί για την περίοδο 2018-2022. Για το 2017 ο μνημονιακός στόχος περιοριζόταν στο 1,75% του ΑΕΠ και ο προϋπολογισμός του 2018 εκτιμούσε ότι θα έφτανε το 2,44% του ΑΕΠ (μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος). Τελικά, φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ υψηλότερο – εξαιτίας, βεβαίως, του παγώματος δαπανών και της υπερφορολόγησης.

«Ενθαρρύνω τους πάντες να εργαστούν σε πραγματικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα χθες ότι το ΔΝΤ «θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση». Κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, εξάλλου, υποστήριζε σε ανάλογο τόνο ότι «στο τέλος της μέρας το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τα στοιχεία του». Η ίδια πηγή σημείωνε ότι η Αθήνα θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με τα στοιχεία της Eurostat της 23ης Απριλίου 2018, για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017, καθώς και με τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α΄ τριμήνου του 2018.

Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ επιμένει στη διπλή επιβάρυνση από το 2019, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εξέφραζε την εκτίμηση ότι ίσως αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί πίεσης για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θα αποσύρει κάποια στιγμή.

Εξάλλου, στην κυβέρνηση σημείωναν ότι το ΔΝΤ δεν έχει πει κάτι νεότερο για το θέμα αυτό τον τελευταίο καιρό.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε χθες πως απομένουν 99 ημέρες έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να γίνουν τέσσερα βήματα: 1. Να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης και να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. 2. Να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. 3. Να υπάρξει συμφωνία για το χρέος. 4 Να διαμορφωθεί το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως όλοι θέλουν να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα με επιτυχία. Η ενδεχόμενη επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει πλέον σημασία μόνο σαν «πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους», καθώς δεν αναμένεται να συνεισφέρει νέα κεφάλαια. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι καλύτερα, προς το συμφέρον όλων, να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Το Ταμείο αναμένεται να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ευρώπη δείξει τις προθέσεις της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Οι προθέσεις αυτές αναμένεται ότι θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν το προσεχές διάστημα, καθώς θα αναλάβει πλήρως καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή