Διαξιφισμοί Τσακαλώτου – Στουρνάρα για την οικονομία

Διαξιφισμοί Τσακαλώτου – Στουρνάρα για την οικονομία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνίες ουσίας και λεκτικές κόντρες, με επίκεντρο τη στρατηγική ανάπτυξης, είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΙΟΒΕ, για την παρουσίαση μελέτης του τελευταίου για την ανάπτυξη. Το επίμαχο θέμα της ανάγκης ή μη προληπτικής γραμμής μετά το μνημόνιο έμεινε εκτός συζήτησης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσακαλώτο να βρει άλλο πεδίο αντιπαράθεσης με τον πρώην συμφοιτητή του στην Οξφόρδη: «Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών του ή θα πηδούσαν από τον 5ο όροφο αν τον άκουγαν», είπε, με αφορμή την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι για την τόνωση των επενδύσεων πρέπει να ενισχυθούν οι αποταμιεύσεις. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, σε μια χώρα με ύφεση, πρώτα πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις και μετά τα εισοδήματα και αποταμιεύσεις. Ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε ότι τα μοντέλα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και ότι μετρούν τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, η αύξηση των επενδύσεων σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί σε κεφάλαια από το εξωτερικό για άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και στην αύξηση των αποταμιεύσεων. Μίλησε για την ανάγκη να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, να μη διολισθήσουμε σε πελατειακές πρακτικές και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν θα πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, αλλά θα καταδικαστούμε σε παγίδα στασιμότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε μια πρόγευση της φιλοσοφίας στην οποία θα βασίζεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να δώσει έμφαση στη σύνδεση των μεγάλων έργων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξήρε τον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, γιατί ως υπουργός δεν έδωσε σημασία σε αυτές.

«Θα διαφωνήσω για τις συνεταιριστικές τράπεζες», απάντησε ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι πρακτικά δεν φάνηκε η σημασία τους τα προηγούμενα χρόνια.

Για τη ρύθμιση του χρέους, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ήταν μετριοπαθής και είπε ότι η Ελλάδα απλώς θα μετατραπεί από μια χώρα με υπερβολικό χρέος σε μια «κανονική υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα». Κάπως όπως έκανε ο Φρόιντ με τους ασθενείς του, είπε, μετατρέποντας την υστερική μελαγχολία τους σε καθημερινή κατάθλιψη.

Τη μελέτη του ΙΟΒΕ παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Νίκος Βέττας, ενώ μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT