Μόλις ένα 24ωρο κράτησε το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα

Μόλις ένα 24ωρο κράτησε το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο κράτησε το «πάρτι» στα ελληνικά ομόλογα, αφού η ευφορία που έφερε η απόφαση του Eurogroup για το χρέος έδωσε γρήγορα χθες τη θέση της στην υποτονικότητα. Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος σε συνδυασμό με τη «δεύτερη ανάγνωση» της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, αποδεικνύουν πως ο δρόμος εκτός του μνημονίου για την Ελλάδα δεν θα είναι τόσο ομαλός και πως η χώρα παραμένει ευάλωτη στις όποιες αναταραχές.

Το νέο «ξεπούλημα» στα ιταλικά ομόλογα, οι ανησυχίες γύρω από το μεταναστευτικό και η ενίσχυση των φόβων για εμπορικό πόλεμο προκάλεσαν νέα κύματα αναταράξεων στις αγορές, τα οποία αν και δεν «χτύπησαν» τα ελληνικά assets, ωστόσο κράτησαν τους επενδυτές μακριά, παρά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί αρχικά. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,136% με πτώση 0,36% από την Παρασκευή, ενώ η απόδοση στο 5ετές αυξήθηκε κατά 0,64% στο 3,316%.

Η έκθεση της Moody’s δεν «ακούμπησε» ιδιαίτερα την αγορά, με τον οίκο να χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική την απόφαση για το χρέος, τονίζοντας ότι η ενισχυμένη εποπτεία διασφαλίζει πως οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα υπαναχωρήσουν από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι προκλήσεις της Ελλάδας παραμένουν σημαντικές.

Η συμφωνία απαιτεί μια συνεχιζόμενη δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια και αν και η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και πιθανώς θα επιταχυνθεί περαιτέρω φέτος, οι προοπτικές της είναι μάλλον συγκρατημένες, στο 2%-2,5% στην καλύτερη ετησίως. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται ακόμα διατηρήσιμη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού και η ενίσχυση των θεσμών πρέπει να συνεχιστεί. Aν και οι αναλυτές επεσήμαναν πως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου του EFSF καθώς και της περιόδου χάριτος για 10 χρόνια, σημαίνει ότι το ρίσκο στα 10ετή ομόλογα υποχωρεί ή και εκμηδενίζεται, στο μακροπρόθεσμο διάστημα – όπως επεσήμανε και η Λαγκάρντ– υπάρχουν επιφυλάξεις, με αρκετούς οικονομολόγους να υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω.

Οπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο Γκάμπριελ Στερν, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, αν και η συμφωνία είναι ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και ίσως δοθεί μία ανάσα αρχικά στις αγορές, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που συνεχίζει να ζητείται είναι υπερβολική μετά την κατάρρευση που έχει υποστεί το ΑΕΠ της. Ωστόσο, τονίζει, «οι κίνδυνοι παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά την εφαρμογή και αλλά και το πολιτικό περιβάλλον. Ετσι, δεν θα έλεγα ότι η λύση που αποφασίστηκε στο Eurogroup είναι βιώσιμη».

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz, σημειώνει πως μπορεί το πιστωτικό ρίσκο να είναι χαμηλότερο, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα χρειάζεται υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή