ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για το χρέος σε βάθος χρόνου

1--413

Την πεποίθηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα αποκτά ξανά πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, διερμηνεύοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ράις, η κ. Λαγκάρντ είχε κάποιες επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν και σημείωσε τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών να πάρουν πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί. Στο πνεύμα των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ράις, θα κινηθεί η συμπερασματική δήλωση την οποία θα εκδώσουν σήμερα τα στελέχη του Ταμείου, μετά την επίσκεψή τους τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, προκειμένου να συντάξουν τη λεγόμενη έκθεση του «άρθρου 4». Η δήλωση θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου και θα περιέχει μια σύνοψη των συμπερασμάτων της αποστολής. Στη συνέχεια θα συνταχθεί η πλήρης έκθεση, η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου. Εκεί θα υπάρχει και η πλήρης ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, για την οποία οι δηλώσεις Λαγκάρντ αποτέλεσαν απλώς μια πρόγευση. Ο κ. Ράις φρόντισε να επαναλάβει χθες ότι επειδή ο χρόνος τελείωσε, δεν μπορεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Θα συνεχίσει όμως, όπως πρόσθεσε, την εμπλοκή του με δύο τρόπους:

• Πρώτον, μέσω της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, στο πλαίσιο της οποίας θα ελέγχει τα αποτελέσματα και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

• Δεύτερον, μέσω του «άρθρου 4», που προβλέπει ετήσιες οικονομικές αναλύσεις, με στόχο να βοηθηθούν οι αρχές της χώρας.

Και οι δύο αυτές διαδικασίες, ξεκαθάρισε ο κ. Ράις, είναι «κανονικές» και δεν εφαρμόζονται ειδικά για την Ελλάδα. Το αν οι επισκέψεις θα γίνονται 4 φορές τον χρόνο ή λιγότερο δεν προκαθορίζεται, υπάρχει ευελιξία, συμπλήρωσε. Ο κ. Ράις χαρακτήρισε ορόσημο τις αποφάσεις του Eurogroup, λέγοντας ότι αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Σημείωσε, πάντως, ότι οι προκλήσεις παραμένουν και ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα.