Ισχυρή η αντίληψη περί διαφθοράς στην Ελλάδα

Ισχυρή η αντίληψη περί διαφθοράς στην Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το καλό της… επιχείρησης είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τη δωροδοκία με μετρητά το 20% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ποσοστό εντυπωσιακό από μόνο του και πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στη Δυτική Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες αγορές. Η αποδοχή – ανοχή της διαφθοράς ως μέσου επιβίωσης μιας επιχείρησης αποτελεί ένα μόνο από τα αποκαλυπτικά συμπεράσματα της 15ης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας που διενεργεί κάθε δύο χρόνια η ΕΥ με αντικείμενο την εταιρική απάτη (Global Freud Survey) μέσα από συνεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα ευρήματα της οποίας για την Ελλάδα παρουσίασε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, το 46% θεωρεί ότι οι πρακτικές δωροδοκίας και διαφθοράς είναι διαδεδομένα φαινόμενα στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό είναι μεν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016 (62%), παραμένει δε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη (21%). Η Ελλάδα με το ποσοστό 46% βρίσκεται κάτω από τις Φιλιππίνες (54%), ενώ το ίδιο ποσοστό (46%) καταγράφεται επίσης στην Πορτογαλία και στη Σαουδική Αραβία. Καθόλου ενθαρρυντικό –ειδικά καθώς η χώρα επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις– δεν είναι το γεγονός πως η αντίληψη ότι υπάρχει διαφθορά και δωροδοκία συναντάται σε χαμηλότερα ποσοστά σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδία (40%), η Ρουμανία (34%) και η Τουρκία (32%). Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των στελεχών που θεωρούν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι διαδεδομένες στη χώρα τους φτάνει το 38%.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΥ εξετάστηκαν οι μορφές δωροδοκίας ή διαφθοράς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Πιο διαδεδομένη πρακτική παγκοσμίως αναδεικνύεται η πληρωμή μετρητών, με το 13% του δείγματος να δηλώνει ότι θα δικαιολογούσε την πρακτική αυτή εάν θα βοηθούσε την επιχείρησή του να επιβιώσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20% έναντι 5% στη Δυτική Ευρώπη και 6% στις ανεπτυγμένες αγορές. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η πληρωμή μετρητών συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα είναι η Σλοβακία και η Κύπρος (44% και στις δύο). Το 6% στην Ελλάδα, ποσοστό ίδιο με τη Δυτική Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές, προτιμά τα προσωπικά δώρα, ενώ επίσης 6% επιλέγει την παραποίηση οικονομικών επιδόσεων. Η επιλογή αυτή συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 2% στη Δυτική Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες αγορές. Την παροχή διασκέδασης ως μέσο δωροδοκίας θεωρεί αποδεκτή το 4% των ερωτηθέντων στελεχών επιχειρήσεων, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το 20% στη Δυτική Ευρώπη και το 23% στις ανεπτυγμένες αγορές. Πάντως, το 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δικαιολογεί τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες μεθόδους δωροδοκίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 26% και στις ανεπτυγμένες αγορές 29%.

Την ώρα, πάντως, που το 46% θεωρεί ότι υπάρχει δωροδοκία και διαφθορά, το 68% δηλώνει ότι η επιχείρησή του διαθέτει εξειδικευμένη προσέγγιση δέουσας επιμέλειας ως προς τους κινδύνους αυτούς. Η ίδια η ΕΥ χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό αντίφαση και ουσιαστικά παραπέμπει στην αντίληψη πως «υπάρχει διαφθορά, αλλά μόνο στην επιχείρηση του γείτονα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή