Η Ελλάδα μπορεί να ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών προγραμμάτων και τους σκληρούς τους όρους, ωστόσο οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές καθώς και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της θα παραμείνουν, όπως προειδοποιεί σε νέα της έκθεση η Capital Economics.
Η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει, έχει δείξει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, καθώς μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,3% το 2017 και τη νέα επέκταση κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ετησίως ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 2,3%.
Αυτός είναι και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, όπως σημειώνει, το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, τη στιγμή που αποκλιμακώνονται και οι αποπληθωριστικές πιέσεις. Η Capital Economics επισημαίνει πως αυτές οι εξελίξεις βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, ενώ ενίσχυσαν τις προοπτικές της ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και το προφίλ των υποχρεώσεών της δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα οικονομική βοήθεια.
Οπως προσθέτει, ενώ η μονομερής απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, οδήγησε στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τον ESM, ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα χρήματα αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η κίνηση πάντως εκ μέρους των δανειστών, όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από τη δύσκολη περίοδο.
Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως παρά τις παραπάνω εξελίξεις, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να εφησυχάζει κανείς και να συμπεράνει ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν και πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.
Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες, όπως τονίζει, ως προς το εάν το ελληνικό χρέος είναι τελικά βιώσιμο, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που προκάλεσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, αποτελεί μία προειδοποίηση ότι το κλίμα στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.