ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Η τουρκική κρίση δεν επηρεάζει την έξοδο από το μνημόνιο

15tsakalotos10

Να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης που κατέδειξε –παραμονές της εξόδου από το μνημόνιο– πόσο εύθραυστη είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, επιχείρησε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η καθαρή έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και τις γενικότερες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις αγορές και υποστήριξε ότι «στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό».

Εκφράζοντας την ευχή να ξεπεράσουν οι γείτονές μας γρήγορα τα προβλήματά τους, ο υπουργός Οικονομικών, σε δήλωσή του στον ιστότοπο newpost.gr, πρόσθεσε: «Ωστόσο, τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος στηρίζεται στη συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους και στο “μαξιλαράκι” ρευστότητας (cash buffer) που έχουμε δημιουργήσει και διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Τα ομόλογα

Χθες, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν οριακή βελτίωση, ακολουθώντας τα βήματα των υπόλοιπων αγορών, οι οποίες ανέκαμψαν από τις ισχυρές πιέσεις της Δευτέρας, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι έντονη το επόμενο διάστημα και πως η ευφορία θα είναι προσωρινή, καθώς η τουρκική κρίση συνεχίζεται.

Οι επενδυτές περιμένουν την τηλεδιάσκεψη που θα έχει την Πέμπτη με περισσότερους από 1.000 επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, οπότε θα επιχειρήσει να πείσει τις αγορές ότι η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να διατηρήσει την υψηλή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας με οποιοδήποτε κόστος, «ποντάροντας» στον κατευνασμό των ανησυχιών. Αυτό σε συνδυασμό με τη βοήθεια των μέτρων ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της χώρας οδήγησε στην ανάκαμψη της λίρας, αλλά και στην υποχώρηση των πιέσεων στις διεθνείς αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,254% με πτώση 0,68%, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να διαγράψει τις πιέσεις των προηγούμενων τριών ημερών, που έφτασαν τις 50 μονάδες βάσης. Η απόδοση στο 5ετές υποχώρησε κατά 0,78% και στο 3,290%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου, ενώ μικρή ήταν η βελτίωση και στο 7ετές, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,831% από 3,899%. Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η εικόνα των ελληνικών ομολόγων παραμένει εξαιρετικά ασταθής, με τους κρατικούς τίτλους να έχουν υψηλή «ευαισθησία» στις αλλαγές του κλίματος στο εξωτερικό, γεγονός που δεν ευνοεί μια νέα έκδοση το επόμενο διάστημα.