Εως 5 δισ. ευρώ κόστισε στους καταναλωτές η μη διασύνδεση των νησιών

Εως 5 δισ. ευρώ κόστισε στους καταναλωτές η μη διασύνδεση των νησιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφελος της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ θα είχαν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που σήμερα πληρώνουν ΥΚΩ, εάν είχαν προχωρήσει οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας εδώ και δέκα χρόνια. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής κ. Γιώργος Περιστέρης κατά την ομιλία του στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο κ. Περιστέρης επεσήμανε το πρόβλημα επάρκειας ρεύματος που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του καλωδίου διασύνδεσης και επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του έχει προτείνει λύσεις ήδη από το 2016 και αναμένει τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.

Επικρίνοντας γενικότερα την πολιτική των καθυστερήσεων στις διασυνδέσεις αλλά και στις αναγκαίες ρυθμίσεις για επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας που όπως χαρακτηριστικά είπε, θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ως παράδειγμα την επένδυση της Τέρνα Ενεργειακής στο Αμάρι της Κρήτης.

«Εάν είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της πολιτείας να μη γίνει διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη ώστε να υπάρξει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. Κριτική άσκησε ο κ. Περιστέρης και για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των ΑΠΕ και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, όπως διαμορφώνονται από το υψηλό κόστος των CO2 και των ορυκτών καυσίμων, σημείωσε ότι επιβεβαιώνουν την επιμονή της εταιρείας στο τρίπτυχο «ΑΠΕ – Διασυνδέσεις – Αποθήκευση».

Εκτίμησε ότι θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ, διότι υπολειπόμαστε πάρα πολύ των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ σε ό,τι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε ότι πριν από μερικά χρόνια είχε θέσει ως στόχο τα 1.000 MW και πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.166 MW, ενώ νέος στόχος είναι να φτάσει τις 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής σημείωσε ότι θα πρέπει να βοηθηθεί να παραμείνει με ισχυρή παρουσία, καθώς αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. «Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση στην αποεπένδυση των λιγνιτικών», είπε αναφερόμενος στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και την από κοινού συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Seven Energy. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εξαρτηθεί από τους όρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή