Ντάισελμπλουμ: «Ρωτήστε τους πολιτικούς πού θα βρουν τα χρήματα για όσα σας υπόσχονται»

Ντάισελμπλουμ: «Ρωτήστε τους πολιτικούς πού θα βρουν τα χρήματα για όσα σας υπόσχονται»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ρωτούν τους πολιτικούς απ’ όλες τις παρατάξεις από πού θα χρηματοδοτήσουν τις παροχές που υπόσχονται, κάλεσε τους Ελληνες πολίτες ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες, χωρίς να κρύψει ότι ανησυχεί ενόψει εκλογών. Κατά την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Η κρίση του ευρώ», ο Ολλανδός πολιτικός είπε επίσης, σε σχέση με την αύξηση των μισθών, ότι «πρέπει πρώτα να δημιουργούμε χρήματα πριν τα ξοδέψουμε».

Οι τρεις παράγοντες που θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το επενδυτικό κλίμα, οι ισχυρές τράπεζες και οι συνετοί προϋπολογισμοί, και όλα αυτά εξαρτώνται από τους πολιτικούς.

Η συζήτηση στο πάνελ της παρουσίασης είχε μια δόση από «πικρίες» του παρελθόντος, αλλά δεν ξέφυγε σε αντιπαραθέσεις. Ετσι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος δεν έκρυψε ότι είδε τον εαυτό του σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου του κ. Ντάισελμπλουμ, εκεί όπου ο ίδιος καθόταν με τον Γιάνη Βαρουφάκη από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση. «Αλλά τελικά, ίσως έπρεπε να κλιμακωθεί το δράμα για να βρεθεί η λύση», σχολίασε.

Αλλά και ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε για την παρ’ ολίγον καρδιακή προσβολή που έπαθε, όταν –εξαιτίας αντιρρήσεων του τότε Φινλανδού υπουργού Οικονομικών– δεν εγκρίθηκε η εξάμηνη παράταση του προγράμματος που είχε ζητήσει και περιορίστηκε στους δύο μήνες, αλλά και για τη Eurostat, την οποία κατηγόρησε ότι «έχει λερωμένη τη φωλιά της» με τον τρόπο που κατέγραψε τις εξοπλιστικές δαπάνες, αλλάζοντας ουσιαστικά τους κανόνες αναδρομικά. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε και ο κ. Λιάκος, όσοι περίμεναν μονομαχίες απογοητεύθηκαν. Ο ίδιος εξήρε τον ρόλο του κ. Ντάισελμπλουμ στην εξεύρεση λύσεων για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, «αλλά πρέπει να γίνουν όσα δεν έχουν τελειώσει».

Οι άλλοι ομιλητές ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες βγήκε η χώρα από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, προειδοποίησε ότι κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στην κατηγορία των χωρών χαμηλών μισθών, χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλής καινοτομίας. Τόνισε ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα είναι χειρότερη από το δημοσιονομικό πρόβλημα και ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγή, γιατί αν αυξηθεί μόνο η κατανάλωση, τα χρήματα θα πάνε στις εισαγωγές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι και τα τρία προγράμματα προσαρμογής –και ειδικά το τελευταίο– χτίστηκαν με τη συμμετοχή των εταίρων μας πάνω σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και «δυστυχώς, αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής συνεχίζεται και σήμερα μετά τη λήξη των μνημονίων».

Ο Νίκος Βέττας, καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, είπε ότι αποφύγαμε μεν μια καταστροφική πορεία, αλλά δεν χρησιμοποιήσαμε την κρίση για να αλλάξουμε δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας. Αυτά έμειναν τα ίδια και απλώς είμαστε κατά 25% φτωχότεροι, παρατήρησε. Ακόμη εξέφρασε ανησυχία γιατί η συζήτηση που γίνεται τώρα περιστρέφεται γύρω από τον δήθεν δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και όχι για την ανάπτυξη. «Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη», τόνισε. «Τα πράγματα μπροστά μας είναι δύσκολα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως «η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη και γι’ αυτό απαιτούνται επενδύσεις», ενώ σχολίασε με νόημα ότι σε άλλες χώρες μελετούν προσεκτικά γιατί δεν πηγαίνουν καλά στους δείκτες της ανταγωνιστικότητας και βάζουν στόχους για να τους βελτιώσουν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή