Σταθεροποιητικά και με χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά και με χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη 0,04% κατέγραψε ο Γ.Δ. και έκλεισε στις 829,26 μονάδες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε μικρό εύρος διακύμανσης σημειώνοντας οριακά μόνο κέρδη και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει χαμηλή, ακολουθώντας το μοτίβο των ευρωπαϊκών αγορών. Μετά το σερί ανόδου που έφερε το Χ.Α. κοντά στις 830 μονάδες, οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής εν μέσω της περιόδου ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των εισηγμένων και των εξελίξεων σε οικονομία και ενεργειακό μέτωπο.

Επειτα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης και στο 2,2%-2,5%, με την Bank of America να «βλέπει» απανωτές αυξήσεις στη συνέχεια, οι οποίες θα φέρουν τα επιτόκια των ΗΠΑ στο 3,50%-3,75% μέχρι το τέλος του 2022 και στο 3,75%-4,00% έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,04% και έκλεισε στις 829,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,76 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 815 και 779 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε επίσης οριακά κατά 0,02% στις 1.990,27 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,24% στις 1.354,48 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές, ενόψει και της συνεδρίασης της Fed.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 5,18% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Lamda Development και Aegean. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil και η ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,03% στις 494,81 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 2,87% και την Πειραιώς κατά 0,12%, ενώ κέρδη 2,30% σημείωσαν η Alpha Bank και 0,60% η Eurobank.

Ο «ούριος άνεμος» που πνέει στις τελευταίες συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει τους επενδυτές, καθώς οι καταλύτες που το οδήγησαν σε μακροχρόνια πλαγιοκαθοδική τάση εμμένουν, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Από διαγραμματικής άποψης, όπως παρατηρεί, το υψηλό ενάμιση μήνα στις 840-850 μονάδες παραμένει ένα επίπεδο, η υπέρβαση του οποίου θα σηματοδοτούσε αντιστροφή της γενικότερης τάσης και ενώ τα ψυχολογικά στηρίγματα των 800-790 μονάδων δεν θα πρέπει να χαθούν εκ νέου.

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, η συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, επιβεβαιώνοντας το «βαρύ κλίμα» κατά μήκος όλων των κεφαλαιοποιήσεων. Η επενδυτική «διελκυστίνδα» συνεπηρεάζεται από τη στήριξη του τουριστικού κύματος στο ΑΕΠ αλλά και από τις «Κασσάνδρες» σε ό,τι αφορά την επιδείνωση των εξελίξεων στη γεωπολιτική σκακιέρα (βλ. ροή ενέργειας, Ουκρανικό, σχέσεις με τη «γείτονα» κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η απόφαση της ΕΚΤ να τα «γυρίσει» σε θετικό έδαφος ύστερα από μία ολόκληρη δεκαετία, σε συνδυασμό με τη ρητορική στήριξης των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχουν μειώσει την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από τις παρυφές του 5% στη ζώνη του 3% μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων. Αυτή η εξέλιξη –θετική για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου– αντιπαραβάλλεται με τα απότοκα του πληθωρισμού στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην ικανότητα είσπραξης των επιχειρηματικών δανείων στη χώρα μας.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, τα spreads ομολόγων αμφισβητήσιμης πιστοληπτικής αξιοπιστίας και μοχλευμένων εκδοτών ήδη περνούν αρνητικά σήματα για την πορεία της οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μέσω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων απόδοσης στις δευτερογενείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή