Κορωνοϊός londinoxrimatistirio

Κορωνοϊός: Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την παράταση των περιοριστικών μέτρων

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για το πλήγμα στην οικονομία που θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, με αρκετές χώρες να παρατείνουν τις σχεδόν καθολικές καραντίνες που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη μετάδοσή της.

europe-flagecb--2

ΕΚΤ, τώρα, ευρωομόλογα για την ανάκαμψη

ΓΙΑΚΟΜΠ ΚΙΡΚΕΓΚΑΑΡΝΤ*

Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Αλλά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας, δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να σκεφτούμε για την επόμενη μέρα.

gkko_15_2903_page_1_image_0008

Εμβληματικές εταιρείες έγιναν «σκουπίδια»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

Στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης μπαίνουν μεγάλες εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς σε διάφορους κλάδους (αερομεταφορές, λιανεμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια κ.ά.), οι οποίες είδαν τις δραστηριότητές τους να διακόπτονται εντελώς ή να περιορίζονται σημαντικά εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.

world-economy--2

Μαθήματα από πανδημίες του παρελθόντος

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΛΑΣ*

Οι πανδημίες προκαλούν ισχυρές κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις. Για παράδειγμα, ο «μαύρος θάνατος» (Black Death) της περιόδου 1348-1350 οδήγησε σε θάνατο μέχρι και 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.

121354

Ο «ιός» του προστατευτισμού επιστρέφει

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ

Το 1990 η Ευρώπη και μαζί της ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη όδευαν προς το τέλος του ταραχώδους εικοστού αιώνα με την αισιοδοξία ότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου θα συμπαρέσυρε κάθε άλλο φράγμα στην επαφή ανθρώπων, κοινωνιών και οικονομιών.

3107s9frout1-thumb-large

Πιθανές ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για βοήθεια από τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Περισσότερα