Γιατί η επιλογή της ενοικίασης μοιάζει «μονόδρομος»

Γιατί η επιλογή της ενοικίασης μοιάζει «μονόδρομος»

Τα πωλητήρια για κατοικίες με δύο ή και τρία υπνοδωμάτια έχουν αυξηθεί όμως οι τιμές αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές. Αντιθέτως, έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η προσφορά σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση με εξαίρεση κυρίως το Χαλάνδρι και την Κυψέλη

γιατί-η-επιλογή-της-ενοικίασης-μοιάζε-562927387
SPECIAL REPORT
Το αίνιγμα με τα 750.000 κλειστά σπίτια και οι απαντήσεις για αγοραστές και ενοικιαστές
  1. Φρενίτιδα στο κέντρο και τα νότια προάστια για τη «Χρυσή Βίζα»
  2. Γιατί η επιλογή της ενοικίασης μοιάζει «μονόδρομος»
  3. Υπερπροσφορά στα βόρεια προάστια

Περνώντας στην αμέσως επόμενη κατηγορία, εκείνη των διαμερισμάτων επιφάνειας 85-115 τ.μ., παρατηρείται αντιστροφή των δεδομένων. Συγκεκριμένα, από το 2020 μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται αύξηση του «αποθέματος» των πωλούμενων κατοικιών (i.e μέση μεταβολή μεγέθους μεσιτικού χαρτοφυλακίου) αλλά μείωση του αριθμού των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι στα πιο μικρά διαμερίσματα, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, καθώς προσφέρουν υψηλότερη απόδοση (λόγω του μικρότερου κόστους αγοράς τους). Ετσι, σε αυτά τα ακίνητα έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των πωλούμενων ακινήτων και αντίστοιχα αύξηση του αριθμού των ενοικιαζόμενων, καθώς όσοι τα αγόρασαν επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. 
Εντελώς διαφορετική είναι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Spitogatos.gr, η κατάσταση στην κατηγορία των διαμερισμάτων μεγαλύτερης επιφάνειας. Τα ακίνητα αυτά προσφέρουν δύο ή και τρία υπνοδωμάτια κι έτσι, είναι καταλληλότερα για νέα νοικοκυριά και οικογένειες. Πρόκειται για τους ανθρώπους εκείνους, που έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες, όσον αφορά την πρόσβασή τους σε προσιτή στέγη, ιδίως αν δεν είναι ήδη ιδιοκτήτες. 

Οι περισσότεροι Ελληνες σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο και σίγουρα όχι μεγάλης επιφάνειας, κάτι που εξηγεί και την αυξημένη προσφορά.

Ετσι, η επιλογή της ενοικίασης είναι σχεδόν «μονόδρομος» για την συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων, κάτι που εξηγεί τη μείωση του αποθέματος των ενοικιαζόμενων κατοικιών και την αύξηση του αριθμού των πωλούμενων κατοικιών. Οι περισσότεροι Ελληνες σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο και σίγουρα όχι μεγάλης επιφάνειας, κάτι που εξηγεί και την αυξημένη προσφορά. Ασφαλώς, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα σε επίπεδο τιμών, καθώς αυτές παραμένουν πολύ υψηλές.

Γιατί η επιλογή της ενοικίασης μοιάζει «μονόδρομος»-1
Στην Αγία Παρασκευή και στον Αλιμο παρατηρείται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλητηρίων.
*Με το όρο απόθεμα εννοείται συνοπτικά η μέση μεταβολή μεγέθους μεσιτικού χαρτοφυλακίου.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τις 15 περιοχές με το μεγαλύτερο απόθεμα πωλούμενων κατοικιών, αυξήσεις του αριθμού των ακινήτων παρατηρούνται σχεδόν σε όλες. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι Αμπελόκηποι με πτώση κατά 8,3% σε σχέση με το 2020 και το Παγκράτι με μείωση κατά 5%. 
Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, τα πωλούμενα διαμερίσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, όπου το απόθεμα έχει αυξηθεί κατά 38,3%, ενώ στον Αλιμο παρατηρείται αύξηση κατά 26,6%.

Η μεγαλύτερη απορρόφηση ενοικιαζόμενων κατοικιών παρατηρείται στο Κολωνάκι και την Κηφισιά, όπου τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 23,5% και 22,7% αντίστοιχα.

Ασφαλώς, ρόλο στις αυξήσεις αυτές είναι πιθανό να έχει διαδραματίσει και η αύξηση των τιμών πώλησης, που έχει λειτουργήσει ως κίνητρο για αρκετούς ιδιοκτήτες, στο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς πώληση. Σημαντική αύξηση της προσφοράς καταγράφεται επίσης σε Νέα Σμύρνη με 22,8%, Καλλιθέα με 20,3%, Μαρούσι με 15,5%, Νίκαια με 12% και Γλυφάδα με 8,2%. Στην περίπτωση της Γλυφάδας, ο κύριος λόγος της αυξημένης προσφοράς είναι η μεγάλη άνοδος του αριθμού νέων οικοδομών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί κατασκευαστές επέλεξαν την περιοχή αυτή, λόγω μεγάλης ζήτησης και υψηλών τιμών, άρα και κερδών. 

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στις 15 περιοχές με το υψηλότερο απόθεμα ενοικιαζόμενων, καταγράφεται μείωση της προσφοράς στις 9 εξ αυτών. Η μεγαλύτερη απορρόφηση κατοικιών παρατηρείται στο Κολωνάκι και την Κηφισιά, όπου τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 23,5% και 22,7% αντίστοιχα. Μεγάλη μείωση κατά 16,5% παρατηρείται και στους Αμπελοκήπους, όπως και στη Βουλιαγμένη με 9,2%. Υπάρχουν όμως και σημεία, όπου έχει αυξηθεί το απόθεμα των κατοικιών, όπως για παράδειγμα το Χαλάνδρι με άνοδο 18% σε σχέση με το 2020, ή η Κυψέλη με αύξηση κατά 10%. Αύξηση κατά 6,3% σημειώνεται και στην περιοχή της Καλλιθέας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή