Υπερπροσφορά στα βόρεια προάστια
υπερπροσφορά-στα-βόρεια-προάστια-562927426

Υπερπροσφορά στα βόρεια προάστια

Σε Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χαλάνδρι και Βριλήσσια, έχουν αυξηθεί από 25% έως 35% οι προς πώληση κατοικίες. Επίσης σε δημοφιλείς περιοχές πολλά μισθωτήρια που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2018-2021 δεν ανανεώθηκαν

Νίκος Ρουσάνογλου
Ακούστε το άρθρο
SPECIAL REPORT
Το αίνιγμα με τα 750.000 κλειστά σπίτια και οι απαντήσεις για αγοραστές και ενοικιαστές
  1. Φρενίτιδα στο κέντρο και τα νότια προάστια για τη «Χρυσή Βίζα»
  2. Γιατί η επιλογή της ενοικίασης μοιάζει «μονόδρομος»
  3. Υπερπροσφορά στα βόρεια προάστια

Μειωμένη εμφανίζεται η προσφορά ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών μεγάλης επιφάνειας, άνω των 115 τ.μ. Οπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία του Spitogatos.gr, στις 10 από τις 15 περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση, παρατηρείται μείωση του αριθμού των ακινήτων από το 2020 μέχρι σήμερα. Αντίθετα, μόνο στις πέντε εξ αυτών, παρατηρείται αύξηση. 
Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στο Παλαιό Φάληρο με 27,9% και στο Κολωνάκι με 26,9%. Μεγάλη μείωση καταγράφεται επίσης και στην Κηφισιά με 23,6%, αλλά και στη Βούλα με 20,7%. Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται μη φυσιολογική, με δεδομένο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν πολύ υψηλό απόθεμα κατοικιών μεγάλης επιφάνειας, ενώ τα μικρότερα ακίνητα είναι πιο σπάνια. Ετσι, η ζήτηση που εκδηλώνεται προς αυτά τα σημεία, υποχρεωτικά αφορά μεγάλα ακίνητα. Επομένως, η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων ακινήτων είναι κάτι αναμενόμενο. 

Υπερπροσφορά στα βόρεια προάστια-1
Σε οκτώ περιοχές αυξήθηκε η προσφοράς κατοικιών προς πώληση στις περιοχές με τα υψηλότερα αποθέματα ακινήτων ενώ η προσφορά ενοικιαζόμενων μειώθηκε στις στις 10 από τις 15 περιοχές.

Σημαντική πτώση καταγράφουν κι άλλες περιοχές, όπως η Νέα Ερυθραία με 19,5%, το Παλαιό Ψυχικό με 16,6%, η Βουλιαγμένη με 14,4%, ο Αλιμος με 12,1%, η Γλυφάδα με 10,6% και η Αγία Παρασκευή με 9,7%.

Οταν ξεκίνησε η κρίση, τα μεγάλα και ακριβότερα ακίνητα ήταν τα πρώτα τα οποία έμειναν κενά και απαιτήθηκαν γενναίες μειώσεις τιμών, αλλά και πολλά χρόνια, έως ότου ανακάμψει η συγκεκριμένη κατηγορία κατοικιών

Οπως διαπιστώνει κανείς, οι περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρα και τμήματα των βορείων προαστίων με μεγάλες επιφάνειες ακινήτων έχουν σημειώσει υψηλή απορρόφηση κατοικιών και πλέον το απόθεμα έχει αρχίσει να περιορίζεται. Το ότι αυτό έχει σημειωθεί εν μέσω μεγάλων αυξήσεων των τιμών ενοικίασης είναι ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης, αλλά και της οικονομικής δυνατότητας αρκετών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε αυτές τις τιμές. Το κατά πόσο βέβαια αυτό είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η κρίση, τα μεγάλα και ακριβότερα ακίνητα ήταν τα πρώτα τα οποία έμειναν κενά από χρήστες και απαιτήθηκαν γενναίες μειώσεις τιμών, αλλά και πολλά χρόνια, έως ότου ανακάμψει η κατηγορία αυτή. 
Σε ό,τι αφορά τα σημεία όπου έχει αυξηθεί η προσφορά, αυτά είναι τα Βριλήσσια (23,7%), το Χαλάνδρι (22,9%) και το Μαρούσι (19,1%) από τα βόρεια προάστια, αλλά και η Νέα Σμύρνη (15%) και η Κυψέλη (11%). Ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοχές των βορείων προαστίων, μια πιθανή εξήγηση για τη διψήφια αύξηση της προσφοράς σε σχέση με το 2020, μπορεί να είναι το γεγονός ότι πολλά μισθωτήρια συμβόλαια που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2018-2021 δεν ανανεώθηκαν πέρσι και φέτος, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν μεγάλες αυξήσεις ενοικίων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι τιμές με τη σημερινή πραγματικότητα. Ετσι, αρκετά ακίνητα έχουν διατεθεί εκ νέου προς ενοικίαση σε υψηλές τιμές και το απόθεμα αυτό δεν έχει ακόμα απορροφηθεί.

Μεικτή εικόνα 

Πιο μεικτή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις πωλούμενες κατοικίες. Ειδικότερα, σε οκτώ περιοχές παρατηρείται αύξηση της προσφοράς κατοικιών άνω των 115 τ.μ., ενώ στις υπόλοιπες επτά καταγράφεται μείωση. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Βούλα και η Κηφισιά, όπου το απόθεμα καταγράφει πτώση κατά 27,4% και 34,4% αντίστοιχα. Μεγάλη μείωση κατά 18,6% παρατηρείται και στο Κολωνάκι. Με δεδομένο το κόστος των ακινήτων στις περιοχές αυτές, είναι προφανές ότι υπάρχει μια μερίδα αγοραστών που συνεχίζει να τοποθετείται στην αγορά. 
Στον αντίποδα, δημοφιλείς περιοχές των βορείων προαστίων καταγράφουν αυξημένη προσφορά πωλούμενων ακινήτων, κάτι που ίσως να οφείλεται στο ότι οι ζητούμενες τιμές είναι αρκετά υψηλότερες, συγκριτικά με την οικονομική δυνατότητα του αγοραστικού κοινού. Αλλωστε, τα μεγαλύτερα ακίνητα κοστίζουν περισσότερο, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειάς τους. Ετσι, μεγάλη άνοδος σε σχέση με το 2020, εντοπίζεται σε περιοχές, όπως η Αγία Παρασκευή με 34,4%, του Παπάγου με 28,5%, το Χαλάνδρι με 25,6% και τα Βριλήσσια με 25,5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή