90 Χρόνια πριν… 3–2–1934

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΙΦΟΣ: Το ιερόν ξίφος των Ρωμανώφ, το οποίον οι Τσάροι της Ρωσσίας εφορούσαν εις ωρισμένας μόνον επισήμους τελετάς, και το οποίον ήτο κεκοσμημένον από 36 αδάμαντας αμυθήτου αξίας, είχε εξαφανισθή μετά την έκρηξιν της μπολσεβικικής επαναστάσεως. Εις μάτην ηρευνήθησαν όλα τα αυτοκρατορικά οικήματα και αι επαύλεις. Το ιστορικόν αυτόν ξίφος δεν ανευρέθη. Τελευταίως εις τα Χειμερινά Ανάκτορα του Λένινγκραδ εγένοντο διάφοραι επισκευαί, μεταξύ των άλλων δε κατεδαφίσθη και ένας ετοιμόρροπος τοίχος. Μεγάλη υπήρξεν η έκπληξις των κατεδαφιστών όταν μέσα εις το πάχος του τοίχου ευρέθη σιδηρούν κιβώτιον κλεισμένον και σφραγισμένον με την ιδιαιτέρα σφραγίδα του Νικολάου Β΄ (αριστερά στη φωτογραφία). Το κιβώτιον ηνοίχθη υπό του διευθυντού του Μουσείου του Λένινγκραδ και εντός αυτού ανευρέθη το περίφημον ξίφος των Τσάρων. Ολοι οι πολύτιμοι λίθοι ήσαν εις τας θέσεις των.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Εις το υπουργείον της Παιδείας ανηγγέλθη ότι πλησίον της Αμφιπόλεως εις την πεδιάδα του Στρυμόνος, κατά την εκτέλεσιν των αποξηραντικών έργων της Ούλεν, ανευρέθησαν αρχαίαι επιγραφαί και αντικείμενα. Κατόπιν τούτου, ελήφθη πρόνοια προς εξασφάλισιν των ευρημάτων, γίνεται δε η σκέψις περί ενεργείας συστηματικών ανασκαφών εις τα περίχωρα της Αμφιπόλεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT