90 χρόνια πριν στην «Κ»…10-3-1934

90 χρόνια πριν στην «Κ»…10-3-1934

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΠΙΔΕΣ: Με την κατάρρευσιν της σοσιαλιστικής παρατάξεως εν Αυστρία, ανεπτερώθησαν αι ελπίδες των επιθυμούντων την επάνοδον της καλής εποχής του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Ως επίδοξος αυτοκράτωρ του θρόνου των Αψβούργων φέρεται ο νεαρός πρίγκηψ Οθων [φωτογραφία αριστερά]. Αρχηγός δε του «νομιμόφρονος» όπως ονομάζεται φιλομοναρχικού κόμματος είνε η Α.Ε. ο πρέσβυς και νομομαθής δόκτωρ Φρειδερίκος Βίσσενερ. […] «Από το 1273 οι Αψβούργοι συνδέονταν αρρήκτως με τη ζωήν του τόπου μας. Επειδή όμως είμεθα Γερμανοί από αιώνων, περισσότερον δηλαδή Γερμανοί από τους Πρώσσους, δι’ αυτό αποβλέπομεν εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας μας. Ο μόνος δε τρόπος διά να την διατηρήσωμεν είνε η επάνοδος των Αψβούργων εις τον θρόνον. Μόνον ούτω θα δυνηθώμεν ν’ αντιδράσωμεν εις την ενωτικήν πολιτικήν του Χίτλερ. Οι νομιμόφρονες δεν υπερασπίζουν τα δικαιώματα ενός πρίγκηπος αλλά τα συμφέροντα ολοκλήρου της Ευρώπης εις την οποίαν βεβαίως δεν συμφέρει η πραγματοποίησις της “Ανσλους”».

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ: Αγγέλλεται εκ Μαδρίτης, ότι […] η Κυβέρνησις απεφάσισε να κηρύξη εκτός νόμου το σοσιαλιστικόν κόμμα και να προβή εις το κλείσιμον του «Οίκου του Λαού». […] Κατόπιν της εκδόσεως διατάγματος περί κατασχέσεως όπλων η αστυνομία προέβη εις ερεύνας και εις την κατάληψιν των γραφείων της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας, των σοσιαλιστικών οργανώσεων και της φασιστικής τοιαύτης.

ΠΕΡΙΦΡΟΝΩΝ: Οι λουτήρες της Πανεπιστημιακής Λέσχης είνε ανεπαρκείς και λειτουργούν πλημμελέστατα. Αρκεί να σημειωθή ότι διά 8.000 φοιτητάς λειτουργούν μόνον δώδεκα λουτήρες και τελευταίως μόνον τέσσαρες, διότι οι λοιποί επισκευάζονται. Ούτω οι δυστυχείς φοιτηταί ταλαιπωρούνται και χάνουν πολυτίμους ώρας αναμένοντες την σειράν των, την οποίαν σημειωτέον εάν χάσουν υποχρεούνται εις την καταβολήν νέου αντιτίμου δι’ εισιτήριον, διότι ούτω ορίζει ο τα πτωχικά βαλάντια των φοιτητών περιφρονών… κανονισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή