90 χρόνια πριν στην «Κ»…17 – 3 – 1934

90 χρόνια πριν στην «Κ»…17 – 3 – 1934

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΕΣΕΙΣ: Ομολογούμεν ότι δεν μας ενθουσιάζει η στάσις της Ελληνικής Κυβερνήσεως εις την υπόθεσιν Ινσαλ. […] Σημασίαν όμως έχει το ότι αφ’ ης το Κράτος αυτό [οι ΗΠΑ] κατεδίωξε επί του εδάφους μας τον άνθρωπόν του, αφού δεν έπαυσε ν’ ασκή καθ’ ημών πιέσεις παντοειδείς, έφθασε μέχρι του ν’ αποστείλη Αμερικανούς αστυνομικούς οι οποίοι παρά πάντα νόμον και παν δίκαιον ήσκουν εδώ αποστολήν αστυνομική, επιτηρούντες, καταδιώκοντες. […]. Αφού δις και τρις προσήχθη προ των Ελληνικών Δικαστηρίων ο Ινσαλ και απεδείχθη μη διώξιμος, συνέβη η Ελληνική Κυβέρνησις να πεισθή ότι το καλύτερον που είχε να κάμη ήτο ν’ απαλλαγή του ανεπιθυμήτου της ξένου. Κατέστησε λοιπόν την επιθυμίαν της αυτή γνωστήν εις τον Αμερικανόν τραπεζίτην και ώρισε εις αυτόν ως υστάτην προθεσμίαν την χθες ή προχθές διά ν’ απέλθη. Και τι έκαμε ο Αμερικάνος;… Απήλθε. Εναύλωσε ένα πλοίον και ώχετο απιών νύκτα, χωρίς να ειδοποιήση κανένα, προς άγνωστον διεύθυνσιν, αλλ’, ως είχε υποχρέωσιν, μακράν της Ελλάδος. Τότε λοιπόν ο Αμερικανός πρεσβευτής εξεμάνη και προέβη εις παραστάσεις και είπε και απήτησε και εφώναξε τόσα ώστε χθες μεν να παραιτηθή ο επί των Εσωτερικών υπουργός ως τύποις υπεύθυνος της φυγής του, σήμερον δε να στέλλεται αντιτορπιλλικόν ίνα ζωγρήση τον Αμερικανόν εις το πέλαγος. Ερωτώμεν λοιπόν διατί έγιναν και διατί γίνονται όλα αυτά;…
 
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ: Η εφαρμογή της αστυνομικής διατάξεως περί απαγορεύσεως της εισόδου των ανηλίκων εις τους κινηματογράφους ήτο καιρός να τεθή εν ενεργεία, διότι επληθύνθησαν κατ’ αυτάς αι ακατάλληλοι διά την παιδικήν ψυχήν τρομοκρατικαί ταινίαι όπου τα εγκλήματα και οι φόνοι οργιάζουν. Ας το έχουν λοιπόν υπ’ όψιν των οι γονείς των ανηλίκων διότι αυτοί θα τιμωρούνται διά την παράβασιν της αστυνομικής διατάξεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή