90 χρόνια πριν στην «Κ»… 24-3-1934

90 χρόνια πριν στην «Κ»… 24-3-1934

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Αγγέλλεται εκ Βιέννης, ότι ο πρίγκηψ Στάρεμπεργκ [φωτ.], ομιλών προς αντιπροσώπους του αγγλοσαξωνικού τύπου, εδήλωσεν ότι η επάνοδος των Αψβούργων αποτελεί καθήκον διά το σημερινόν κυβερνητικόν καθεστώς. Η επάνοδος –εξηκολούθησε– δεν σημαίνει παλινόρθωσιν. Το ζήτημα της αναβιώσεως της μοναρχίας δεν είνε ώριμον εισέτι προς συζήτησιν. Ερωτηθείς περί της τύχης των συλληφθέντων κατά τας τελευταίας ταραχάς, ο Στάρεμπεργκ εδήλωσεν ότι είνε κεκηρυγμένος υπέρ της παροχής αμνηστείας. Οσον αφορά το Ισραηλιτικόν πρόβλημα, εδήλωσεν ότι τούτο δεν είνε δυνατόν να λυθή διά της βίας. Η μοναδική λύσις –είπεν– είνε η εφαρμογή νόμων ανταποκρινομένων εις τα αισθήματα του χριστιανικού πληθυσμού. […] Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι η απαγόρευσις της αναγραφής της λέξεως «Δημοκρατία» εις το νέον αυστριακόν σύνταγμα, προεκάλεσε βαθείαν εντύπωσιν μεταξύ των αγγλικών πολιτικών κύκλων. Η λήψις της σχετικής αποφάσεως, κατά τους αυτούς κύκλους, προοιωνίζει την ταχείαν παλινόρθωσιν των Αψβούργων. Απομένει ήδη να γνωσθή αν ο νέος πρόεδρος θα λάβη τον τίτλον του αντιβασιλέως.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Aγγέλλεται εκ Δουβλίνου ότι κατόπιν της υπό της Γερουσίας απορρίψεως του νομοσχεδίου περί διαλύσεως των οργανώσεων των Κυανοχιτώνων [φωτ.], ο Ντε Βαλέρα εισήγαγε νομοσχέδιον εις την Βουλήν περί καταργήσεως της Γερουσίας. Συγχρόνως δε εδήλωσεν ότι το Σώμα τούτο αποτελεί κίνδυνον διά την δημοσίαν ασφάλειαν.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: Λόγω της απεργίας των αυτοκινητιστών άπασα η δύναμις της αστυνομίας ετέθη εν επιφυλακή, από πρωίας δε πυκναί περίπολοι αστυφυλάκων περιέτρεχον τας οδούς προς πρόληψιν επεισοδίων μεταξύ απεργών και απεργοσπαστών. Τοιαύτα επεισόδια συνέβησαν αρκετά εναντίον απεργοσπαστών. Εις την διασταύρωσιν των οδών Πειραιώς και Αγ. Ασωμάτων ομάς απεργών επετέθη εναντίον διερχομένου φορτηγού αυτοκινήτου. Εξυλοκόπησε τον οδηγόν και κατέστρεψε το αυτοκίνητον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή