90 χρόνια πριν στην «Κ»… 31-3-1934

90 χρόνια πριν στην «Κ»… 31-3-1934

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Το αγορανομικόν τμήμα του υπουργείου των Εσωτερικών εκοινοποίησε προς τους συνδέσμους εστιατόρων και ζυθεστιατόρων πίνακα εις τον οποίον ορίζεται το ανώτατον όριον τιμής των μερίδων φαγητού η υπέρβασις του οποίου θα θεωρήται αισχροκέρδεια. Εάν όμως το υπουργείον κατήρτισε τον πίνακα διά να μη εφαρμοσθή, προτιμότερον θα ήτο να έμεναν τα πράγματα ως είχον διά να μη δημιουργούνται διαπληκτισμοί μεταξύ πελατών και εστιατόρων. Προς τούτο, σκόπιμον είναι όπως η Αγορανομία αναθέση εις μερικά των οργάνων της την επίβλεψιν της εφαρμογής του μέτρου.

ΑΠΟΡΙΑ: Οι έρανοι, οι οποίοι ενεργούνται κατά περιόδους υπέρ των απόρων φυματιώντων ενισχυθέντες και υπό του Κράτους, συνετέλεσαν ώστε ν’ ανεγερθή εις «Νταού» Πεντέλης ένα Σανατόριον. Αλλ’ ενώ λέγεται και διατυμπανίζεται ως σανατόριον απόρων φυματιώντων, υπέρ των οποίων και το κοινόν κατά τους εράνους κατέβαλε τον οβολόν του, ουδείς άπορος φυματιών κατώρθωσε να γίνη ποτέ δεκτός διότι η ημερησία αποζημίωσις, απαραίτητος διά την νοσηλείαν, κυμαίνεται μεταξύ 100 και 400 δραχμών. Υπό τοιαύτας λοιπόν συνθήκας το Σανατόριον δεν προσφέρει καμμίαν υπηρεσίαν εις τους απόρους, διότι αν αυτοί διέθετον 100-400 δρ. ημερησίως δεν θα ήσαν άποροι. Απορίας άξιον είνε μόνον πώς το αρμόδιον υπουργείον ετοιμάζει νέαν έγκρισιν εράνου «υπέρ των απόρων φυματιώντων».

ΠΕΡΙΚΟΠΗ: Υπό του υπουργού των Οικονομικών κατετέθη εις την Βουλήν νομοσχέδιον περί προαγωγών και διορισμών των δημοσίων υπαλλήλων. Δι’ αυτού καθορίζεται ότι από της 1ης Απριλίου 1934 παντός υπαλλήλου εισερχομένου εις την πολιτικήν και στρατιωτικήν υπηρεσίαν ο μισθός περικόπτεται κατά 15%. Επί τη βάσει του μειωμένου μισθού θα υπολογίζωνται και τα πρόσθετα επιδόματα. Εξαιρούνται της περικοπής οι μισθοί μέχρι 1.000 δραχμών μηνιαίως. Ο μισθός επ’ ουδενί λόγω δύναται να είνε κατώτερος των 1.000 δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή