30-4-1934… 90 Χρόνια πριν

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφυροδρέπανο

Κατ’ απόφασιν της εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας, από της 1ης Μαΐου το σφυροδρέπανον θα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημάτων του κόμματος! Την ημέραν εκείνην θα πωλούνται εις τους δρόμους μετάλλια έχοντα εις το άνω μέρος την κεφαλήν του Γκαίτε εν μέσω σφυρίου και δρεπάνου, το άκρον του οποίου στρέφεται προς τον οφθαλμόν του ποιητού. Aνωθεν του συμπλέγματος βρίσκεται ο εθνικοσοσιαλιστικός αετός κρατών τον αγκιστρωτόν σταυρόν εις τους όνυχάς του και υποστηρίζων με τας ανοικτάς πτέρυγάς του τα δύο μέχρι τούδε κομμουνιστικά σήματα. Ο «Λαϊκός Παρατηρητής» γράφει σχετικώς: «Περιβάλλουσα την κεφαλήν του Γκαίτε, συμβόλου διανοητικής εργασίας, με το δρέπανον, “ειρηνικόν ξίφος του χωρικού”, και με το σφυρί, “εργαλείον του με τα ροζιασμένα χέρια εργάτου”, η χιτλερική Γερμανία ηθέλησε να εκφράση την ένωσιν των εργατών του πνεύματος και της χειρός».

Φασιστικό κράτος

Αγγέλλεται εκ Βιέννης ότι η Αυστρία γίνεται επισήμως φασιστικόν κράτος από της 1ης Μαΐου. Η αυστριακή Βουλή θα εγκρίνη το νέον πολίτευμα αύριο την πρωίαν και κατόπιν θα εκλείψη. Πλήθος πεντήκοντα χιλιάδων συνεκεντρώθη σήμερον εις την μεγάλην πλατείαν του Λιντς, όπως ακούση τον καγκελλάριον Ντόλφους εξηγούντα τα του νέου πολιτεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT