Σάλτσες φρέσκιας ντομάτας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζουμερές ντοματόσαλτσες με 3 τρόπους.

Με τις κόκκινες, χυμώδεις ντομάτες του καλοκαιριού μπορούμε να φτιάξουμε θεσπέσιες ωμές σάλτσες για ζυμαρικά, πιλάφια και ριζότα, κεφτέδες και μπιφτέκια, ψητά κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, σάντουιτς και ντάκους. Κατά την αγορά, προσέχουμε οι ντομάτες να είναι ώριμες αλλά σφιχτές – είναι προτιμότερο να πάρουμε ντομάτες για σαλάτα παρά αυτές για σάλτσα, καθότι οι τελευταίες περιέχουν πολλά υγρά τα οποία θα «νερώσουν» υπερβολικά την ωμή σάλτσα. Επίσης, όσο πιο μυρωδάτες είναι οι ντομάτες, τόσο πιο αρωματικό το αποτέλεσμα.

Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες

Για πιο φίνο αποτέλεσμα, αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες ως εξής: τις χαράσσουμε ελαφρώς σταυρωτά στη βάση τους και τις βυθίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 10 δευτερόλεπτα. Μετά τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός. Οι χαλαρές πλέον φλούδες αφαιρούνται εύκολα με το χέρι.

Σάλτσες φρέσκιας ντομάτας-1

1ος τρόπος: Ντομάτες στον τρίφτη

Είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να φτιάξουμε μια ωμή ντοματόσαλτσα. Για 4 άτομα: Κόβουμε 3 μέτριες ντομάτες στη μέση, τις ζουλάμε ώστε να φύγουν τα σπόρια και τα πολλά υγρά και τις τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Η φλούδα θα μείνει πάνω στον τρίφτη. Αν έχουμε χρόνο, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο από τα πολλά υγρά τους. Στις τριμμένες ντομάτες προσθέτουμε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή όσο θέλουμε), αλατοπίπερο, λίγο λιωμένο σκόρδο (αν μας αρέσει) και μυρωδικά, φρέσκα, ψιλοκομμένα, ή ξερά, καλοκοπανισμένα, π.χ. βασιλικός, ρίγανη, δυόσμος, μαϊντανός κ.λπ.

Σάλτσες φρέσκιας ντομάτας-2

2ος τρόπος: Ντοματόσαλτσα στο μούλτι

Εύκολη και γρήγορη σάλτσα ντομάτας με το πάτημα ενός κουμπιού. Για 4 άτομα χρειαζόμαστε 3 μέτριες ντομάτες (ιδανικά ξεφλουδισμένες), από τις οποίες αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις πολτοποιούμε με αλατοπίπερο και λίγο σκόρδο στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Αν θέλουμε, για ευκολία, προσθέτουμε φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ρίγανης ή δυόσμου στο μούλτι (έτσι θα σκουρύνει το χρώμα τους), αλλιώς τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο τέλος. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τέλος (όχι στο μούλτι, για να μη αλλοιωθεί το χρώμα της σάλτσας). 3ος τρόπος: Ντομάτες σε μικρά καρέ (σαν salsa) Δεν πρόκειται για τυπική σάλτσα, καθότι δεν είναι ρευστή και ενιαία. Παρ’ όλα αυτά, λόγω των καρέ της ντομάτας, των υγρών που θα βγάλουν και του λαδιού που θα προσθέσουμε, δίνει ζουμερή αίσθηση στα φαγητά που θα τη βάλουμε. Το συγκεκριμένο είδος «ψιλοκομμένης» σάλτσας είναι γνωστό σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής με το όνομα «salsa» και έχει δεκάδες παραλλαγές με διάφορους συνδυασμούς ψιλοκομμένων φρέσκων λαχανικών αναμεμειγμένων με λάδι, πολλές φορές ξίδι ή χυμό λεμονιού ή λάιμ, μυρωδικά κ.λπ. Για να τη φτιάξουμε, κόβουμε ντομάτες στη μέση (ιδανικά ξεφλουδισμένες – βλ. εισαγωγή), τις ζουλάμε να απομακρύνουμε σπόρια και υγρά και τις κόβουμε σε ψιλά καρέ. Ανακατεύουμε τα καρεδάκια ντομάτας με λάδι, αλατοπίπερο, μυρωδικά της επιλογής μας. Τα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε, άπειρα: κάππαρη, ελιές, λιαστές ντομάτες, πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή φρέσκες πιπεριές ψιλοκομμένες, κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό, σε ψιλά καρέ, χυμός λεμονιού ή ελάχιστο ξίδι (ειδικά αν τη σερβίρουμε με ψητά κρεατικά).

+ 1 κόλπο: Βινεγκρέτ ντομάτας

Πολτοποιούμε 1 μικρή ντομάτα στο μούλτι και σουρώνουμε τον πολτό ώστε να απομακρύνουμε φλούδια και σπόρια. Στον σουρωμένο πολτό προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 – 2 κουτ. γλυκού ξίδι της αρεσκείας μας (προτιμότερο κόκκινο ή βαλσαμικό) και ανακατεύουμε ελαφρώς. Την ντοματένια βινεγκρέτ τη χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε σαλάτες, ψητά κρεατικά και πουλερικά, αλλά και ψάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή