Σπεσιαλιτέ: καφέ Ναπολιτάνο

Σπεσιαλιτέ: καφέ Ναπολιτάνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Gran Caffe Gambrinus: Το θρυλικό καφέ του 1860

Στη γωνία της Piazza del Plebiscito και της Piazza Trieste e Trento, στο πίσω μέρος του Palazzo della Prefettura στο κέντρο της Νάπολης, υπάρχει το ιστορικό καφέ που χρονολογείται από το 1860, όταν ιδρύθηκε από τον Vincenzo Apuzzo. Ένα πραγματικά αριστοκρατικό σαλόνι, τόπος συνάντησης ευγενών, διανοουμένων και καλλιτεχνών, από όπου πέρασαν βασιλείς και αρχηγοί κρατών. Οι τοίχοι του είναι στ’ αλήθεια μια πινακοθήκη με πρωτότυπα έργα, αφού η ζωγραφική διακόσμηση στα τέλη του 19ου αιώνα ανατέθηκε σε πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως οι Luca Postiglione, Pietro Scoppetta, Vincenzo Volpe, Attilio Pratella, Giuseppe De Sanctis, Giuseppe Casciaro, Gaetano Esposito, Vincenzo Migliaro, Vincenzo Irolli και Vincenzo Caprile. Έργα τέχνης που, σε συνδυασμό με την αρ νουβό διακόσμηση, παραπέμπουν σε αισθητική Belle Epoque. Παράλληλα, το Gambrinus είναι κι ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο με μεγάλη ποικιλία από καλοφτιαγμένα τυπικά ναπολιτάνικα επιδόρπια, όπως παστιέρα, σφολιατέλες, μπαμπάδες και τζελάτο, συμπεριλαμβανομένων μερικών πρωτότυπων συνταγών, όπως το «Babà Nero» με σοκολάτα. Δοκιμάστε επίσης το επιδόρπιο του St. Gennaro και τa πολύ επιτυχημένa zeppole (σαν ντόνατς). Σκούρος, πυκνός και καυτός ο καφές, όπως του πρέπει, στο ιστορικό ναπολιτάνικο στέκι, ένα από τα ομορφότερα γκραν καφέ της Ευρώπης.

 Via Chiaia, 1, T/0039-081.41.75.82

Σπεσιαλιτέ: καφέ Ναπολιτάνο-1

Το Mexico, όπου φτιάχνουν το χαρμάνι από 12 διαφορετικούς τύπους Arabica.

Mexico: Χαρμάνι από 12 κόκκους καφέ

Τέταρτης γενιάς καφετζήδες, οι απόγονοι του Samuele Passalacqua καταφέρνουν να διαφυλάξουν την καλή φήμη του προγόνου τους, που ίδρυσε το 1960 στην Piazza Dante το πρώτο Mexico, αλλά και τα άλλα δύο από τα τρία καταστήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Το βασικό τους καλοκαβουρδισμένο χαρμάνι είναι το Moana blend, που φτιάχνεται από 12 διαφορετικούς τύπους καφέ Arabica από την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία και το Βιετνάμ. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα χαρμάνια, τα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει για το σπίτι. Στο Mexico ο καφές σερβίρεται αποκλειστικά γλυκός. Πικρός μόνο κατόπιν αιτήματος. Οι λάτρεις του κρύου καφέ θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή φραπέ, φτιαγμένου με εσπρέσο. Άγραφος νόμος, εδώ, αλλά και στα περισσότερα μπαρ (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τα καφέ όπου πίνουν τον εσπρέσο τους σφηνάκι), το φιλοδώρημα της τάξης των 20 σεντς, ακουμπισμένο πάνω στην απόδειξη.

Piazza Dante, 86, T/0039-081.54.99.330

Σπεσιαλιτέ: καφέ Ναπολιτάνο-2

To Ventimetriquadri εισάγει χαρμάνια από όλο τον κόσμο και σερβίρει τον καφέ τολμηρά, ακόμα και σε ποτήρια κρασιού.

 

Ventimetriquadri: 'Όλος ο κόσμος του καφέ σε 20 τ.μ.

Venti metri quadri σημαίνει «είκοσι τετραγωνικά μέτρα». Τόσο μικρό είναι το χαριτωμένο κατάστημα όπου ο αιρετικός Vincenzo Fioretto αποφάσισε το τολμηρό πείραμα να διαφοροποιηθεί από τη ναπολιτάνικη ιεροτελεστία και να σερβίρει καφέ όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι μπαρίστι – ανάλογα με το χαρμάνι, μπορεί να σερβίρει τον καφέ φίλτρου σε κολονάτο ποτήρι κρασιού. Έτσι, στο πιο εναλλακτικό καφέ της Νάπολης, που οι ντόπιοι ακόμα δεν το έχουν χωνέψει και εκτιμήσει όσο του αξίζει, δοκιμάζουμε speciality χαρμάνια και μονοποικιλιακούς καφέδες από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως, όπως ο μοσχομυρωδάτος τριανταφυλλένιος καφές που δοκιμάσαμε, από μια φάρμα της Αιθιοπίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μ.

Via Gian Lorenzo Bernini 64, Τ/0039-345-53.28.421

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή