Λαδοκουραμπιέδες με ούζο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 20΄-25΄

Υλικά (για 1.800 γρ. περίπου 50 κομμάτια)

  • 2½ κούπες (500 γρ.) ελαιόλαδο
  • 1 κούπα (120 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) ούζο
  • 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κούπες (250 γρ.) αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν απαλά (για 10 λεπτά στους 160°C)
  • άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ρίχνουμε το λάδι στον κάδο ενός μεγάλου μπλέντερ και το χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει το χρώμα του, θα δέσει ελαφρώς και η υφή του θα μοιάζει με μαλακωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο με το οποίο παραδοσιακά φτιάχνονται οι κουραμπιέδες.

Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου, προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ούζο, το αλεύρι, τη βανιλίνη, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι αφράτο και εύπλαστο.

Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και χτυπάμε ελαφρώς, μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη.

Πλάθουμε κουραμπιέδες μικρού σχετικά μεγέθους, σε σχήμα της αρεσκείας μας, και τους ακουμπάμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 20-25 λεπτά (δεν θέλουμε να ροδίσουν έντονα).

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους κυλάμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή