Κεντρικόν: Αθηναϊκή κουζίνα ξανά

Κεντρικόν: Αθηναϊκή κουζίνα ξανά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστική κουζίνα που μας είχε λείψει σερβίρεται με λίγη παραπάνω δόση επιτήδευσης.

Η θέση: Μόλις ανακαινισμένο, το ιστορικό εστιατόριο βρίσκεται στην είσοδο της Στοάς Μπολάνη στο Σύνταγμα.

Κεντρικόν: Αθηναϊκή κουζίνα ξανά-1

Η ατμόσφαιρα: Όλοι συμφωνούν πως ένα τέτοιο θρυλικό εστιατόριο, στυλοβάτης της αστικής μας κουζίνας, άξιζε ένα φρεσκάρισμα, μια ανανέωση και τη συνέχιση της ιστορίας του που ξεκινά το 1935 ως μικρός καφενές και συνεχίζει από το 1971 ως ρεστοράν όπως το γνωρίσαμε και στις μέρες μας. Το Κεντρικόν υπήρξε σημείο αναφοράς της αθηναϊκής εστίασης, τόπος όπου συνέτρωγαν απλοί άνθρωποι δίπλα σε επώνυμους θαμώνες όπως ο Θεοδωράκης, ο Τσαρούχης, ο Κουν και ο Χατζιδάκις, κι είχε εξέχουσα βαρύτητα χωρίς ανάγκη πολυτέλειας. Κι αν με προβληματίζει κάτι στην νέα, ανακαινισμένη εποχή του, είναι η σούπερ γυαλιστερή σάλα του που παραείναι αμπιγέ για ένα αστικό εστιατόριο που σερβίρει κυριακάτικη, αλλά διόλου ανεπιτήδευτη κουζίνα.

Κεντρικόν: Αθηναϊκή κουζίνα ξανά-2

Το φαγητό: Στον μεσημεριανό κατάλογο του μενού που επιμελείται ο σεφ Άρης Τσανακλίδης βρίσκουμε κλασικές σπεσιαλιτέ του Κεντρικόν. Ένα μουσακά σχεδόν γλύκισμα, γιουβαρλάκια καθησυχαστικά νόστιμα, έξοχη ψαρόσουπα με σπαρταριστά φρέσκια σφυρίδα, αρνάκι φρικασέ της οικειότητας κι ένα θαυμάσιο κοτόπουλο μιλανέζε σημαία των 60’s. Μου άρεσε που το ψάρι αθηναϊκή μαγιονέζα (συναγρίδα την συγκεκριμένη μέρα) ήταν προσαρμοσμένο στο σήμερα, με το ψάρι κρουστό, να κρατάει ζωντανή η σάρκα του και με ελαφριά μαγιονέζα να το αγκαλιάζει με φινέτσα. Λεπτή γεύση, αν και με μικρή ανισορροπία υλικών με παραπάνω ποσότητα πατάτας. Θα το επισκεφτώ ξανά τα μεσημέρια που είναι τόσο όμορφα στη στολισμένη στοά, για άψογο, μαγειρευτό κυριακάτικο φαγάκι.

Πιστεύω πως το μεγάλο, βραδινό μενού με τις επιτηδευμένες γεύσεις (βλ. καρέ αρνιού με κους κους και σως δεντρολίβανου, ριζότο με μανιτάρια και μαύρη τρούφα) αλλά και υλικά όπως μοσχάρι Waguy, άγριος σολομός και κινόα δεν έχουν θέση εδώ και αποπροσανατολίζουν τα πράγματα. Αυτό που μας λείπει είναι ένα κλασικό, αστικό εστιατόριο, κι όχι ένα ακόμα μπαρ ρέστοραν. Η παρακάτω βαθμολογία αφορά το μεσημεριανό μενού.

Κεντρικόν: Αθηναϊκή κουζίνα ξανά-3

Ο λογαριασμός: Περίπου 22€/άτομο για το μεσημεριανό γεύμα, και 35€/άτομο για δείπνο.

Η κάβα: Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερες επιλογές κρασιού. Θεωρώ πως τα κοκτέιλ τους δεν ταιριάζουν με αυτό το φαγητό.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 8.30-00.00, Σαββατοκύριακα 10.00-1.00.

Κεντρικόν, Κολοκοτρώνη 3, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, Τ/210-32.32.482.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή