ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γλυκόξινο κοτόπουλο (sweet & sour)

65170411_81557_asiatiko_sweet-and-sour

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 30΄,  Μαγείρεμα: 40΄

Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της κινέζικης κουζίνας, το γλυκόξινο κοτόπουλο, μαγειρεύεται με δεκάδες παραλλαγές. Εδώ, πρώτα τηγανίζεται και μετά συμμαγειρεύεται με τη σάλτσα.

Υλικά (για 2 – 3 άτομα)

  • 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κίτρινη + 1 πιπεριά πράσινη +1 πιπεριά κόκκινη, σε μέτρια καρέ
  • 2 καρότα, σε μέτρια καρέ
  • 1 κονσέρβα ανανάς, σε καρέ
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα

  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 ml χυμός ανανά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 150 ml κέτσαπ
  • 30 ml σάλτσα σόγιας
  • 30 ml χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το πανάρισμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει λίγο. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στον χυλό (κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας από τον χυλό για αργότερα), τινάζουμε να φύγει το περιττό και τηγανίζουμε (σε δόσεις, αν χρειαστεί) για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το κοτόπουλο χρυσαφένια τραγανή κρούστα και να ψηθεί και εσωτερικά.

Το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι βυθισμένο στο λάδι. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 165° C, αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας. Αφήνουμε το κοτόπουλο σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξει από το λάδι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα καρότα για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα με τις 2 κουταλιές από τον χυλό που έχουμε κρατήσει και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.

Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον ανανά, αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ, γιατί είναι αλμυρή και η σάλτσα σόγιας) και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr