Γαστρονόμος: 10 νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Γαστρονόμος: 10 νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν με ρωτάτε, στο δικό μου το τραπέζι θα ήθελα να βάλω όχι 10 αλλά 100 ελληνικά τυριά. Μπροστά σε μια βιτρίνα με τυριά μπορεί να σταθώ χάσκοντας και να μένω αναποφάσιστη για αρκετή ώρα, ενώ στην ερώτηση του μπακάλη πίσω από τον πάγκο κοπής «τι θα πάρετε;», θέλω να απαντήσω αυθόρμητα «μία απ’ όλα». Για την επιλογή που ακολουθεί θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την γραβιέρα Κρήτης, το καλαθάκι Λήμνου, το αρσενικό Νάξου, το κατίκι Δομοκού, την πρέντζα της Κεφαλονιάς, τα σεβρ της Εύβοιας, το νιώτικο σκωτύρι, τις μυζήθρες και τα ανθότυρα, τις κεφαλογραβιέρες, τα κεφαλοτύρια, τους τελεμέδες, τις υπόλοιπες φέτες και τις γραβιέρες, τα ξινότυρα, το μαστέλο, και όλα τα άλλα ελληνικά τυριά, και να υποσχεθώ πως θα τα φάμε στα επόμενα πλατώ. Τα 10 φανταστικά τυριά αυτής της λίστας λένε καθένα τους και μια ωραία ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του.

Αερομάνουρο Βλάστης

Γαστρονόμος: 10 νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας-1

Βούτυρο στο ψωμί μου το ανυπέρβλητης νοστιμιάς αερομάνουρο από τα Τυροκομικά Γρεβενών Τζιάλλα. Το τρώω μαζί με μέλι για πρωινό και μου φτιάχνει τη μέρα. Σκέτο βούτυρο είναι, με διακριτή, πλούσια γεύση, πυκνή, βουτυράτη και τρυφερή. Το πιο ωραίο σερβίρισμα είναι με ελαφρώς καβουρδισμένα, αποφλοιωμένα αμύγδαλα Βόλου και ένα Chardonnay βορειοελλαδίτικο.

Ενδεικτικά στα: Καραμανλίδικα του Φάνη, Αλεξανδρής, Κρεοπωλείο Βάλια Κάλντα, Γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδη.

Ώριμο κασέρι από τα Σήμαντρα

Γαστρονόμος: 10 νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας-2

Του Καλανδαρίδη το κασέρι είναι αιχμηρό, είναι μεστό, καλοψημένο και αρρενωπό. Τυροκομείται από αιγοπρόβειο γάλα, από ζώα που βόσκουν στα ορεινά της Χαλκιδικής στην περιοχή γύρω από τα Σήμαντρα, και ωριμάζει για περίπου ένα δωδεκάμηνο. Γίνεται πικάντικο και στρογγυλό, με γεύση πρωτοκλασάτη και ασυνήθιστα δυνατή για κασέρι. Ετοιμάστε και μια πορτοκαλοσαλάτα Μάνης με μπόλικα κρεμμύδια και ελιές και θα το καταευχαριστηθείτε.

Στα καταστήματα Καραμανλίδικα του Φάνη και Μασούτης.

Λαδοτύρι Λέσβου

Γαστρονόμος: 10 νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας-3

Το παραδοσιακό τυροκομείο της οικογένειας Κουτσουκτώνη στην Άργενο, βγάζει με γάλα από ζώα της φυλής Λέσβου, ένα υπέροχο πρόβειο λαδοτύρι μέτρια πικάντικο, με ατέλειωτη επίγευση. Είναι άκρως απολαυστικό, αλλά υπάρχει και μια άλλη βερσιόν, ακόμα πιο σπέσιαλ. Πρόκειται για το παραδοσιακό λαδοτύρι (μόνο με παραγγελία από το τυροκομείο στο 22530-55.460) που μένει βυθισμένο σε τενεκεδάκι με ντόπιο ελαιόλαδο, για περίπου ένα μήνα, ρουφάει τη γλύκα του λαδιού και γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο.

Στα καταστήματα Περί Λέσβου, Μαντρί

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή