Τι παράγει η Αττική; Η κρυφή αγροτική ζωή της Αθήνας

Τι παράγει η Αττική; Η κρυφή αγροτική ζωή της Αθήνας

Τα καλούδια της αττικής γης, οι παραγωγοί της και η δυναμική της. Το μεγάλο ρεπορτάζ της Βιβής Κωνσταντινίδου, που πήρε 4 μήνες για να ολοκληρωθεί, ρίχνει φως σε περιοχές πλούσιες αλλά διόλου προβεβλημένες, όπως ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα και τα Μεσόγεια.

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα μποστανικά του Μαραθώνα και της Βραυρώνας μέχρι το ελαιόλαδο των Μεσογείων, τα βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου και τα άγρια χόρτα και μανιτάρια της Πάρνηθας και του Υμηττού, η αττική γη χαρίζει απλόχερα τα εκλεκτά της καλούδια, γνωστά και άγνωστα, καλλιεργήσιμα και άγρια.

Τα σύκα που έβαλε στο μάτι ο Ξέρξης

Τις βλέπεις παντού, ακόμα και μέσα σε αυλές της πόλης της Αθήνας. Μαζί με τις χαρουπιές και τις ελιές, είναι τα πιο εμβληματικά δέντρα της Αττικής. Ο λόγος για τις συκιές, που τόσο μεγάλη σημασία έπαιξαν στην οικονομία της περιοχής ήδη από την αρχαιότητα, με αναρίθμητες αναφορές στα αρχαία κείμενα.

Ήταν το super food του αθηναϊκού στρατού και το εμπόριό τους αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη-κράτος των Αθηνών. Τέτοια ήταν η φήμη των σύκων τους, ώστε λέγεται ότι ο Ξέρξης έβαλε στόχο να κατακτήσει την Αττική και για τους συκεώνες της, αντιλαμβανόμενος τα κέρδη από τον έλεγχο του εμπορίου αυτού του προϊόντος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή