Κολοκύθα: 29 συνταγές με το πιο γιορτινό και ευέλικτο λαχανικό

Κολοκύθα: 29 συνταγές με το πιο γιορτινό και ευέλικτο λαχανικό

Η κολοκύθα μπορεί να γίνει από βελούδινη κολοκυθόσουπα μέχρι γλυκιά πίτα και από γιαχνί μέχρι εορταστική και γεμιστή! Α! Μπορεί να μεταμορφωθεί και σε παραμυθένια άμαξα!

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες κολοκύθες κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του καλοκαιριού.

Η συγκομιδή, όμως, είναι στο ζενίθ τον Οκτώβριο. Βρίσκουμε πολλές ποικιλίες-υβρίδια στην αγορά με ανεπαίσθητες αποκλίσεις στη γεύση και στο άρωμα, παρά τις εντυπωσιακές διαφορές στο σχήμα και στο χρώμα της φλούδας. Το χρώμα της σάρκας της κυμαίνεται από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο.

Κατά την αγορά προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα τσιτωμένη, χωρίς πληγές και σκασίματα, και με το κοτσάνι ακέραιο (αν έχει αφαιρεθεί, μπορεί να προσβληθεί από μύκητες).

Καταγωγή κολοκύθας

Η καταγωγή της κολοκύθας είναι αμερικανική ή αφρικανική, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα. Γενικώς, αγαπάει τα εύκρατα κλίματα με λίγους ανέμους και μπορεί άνετα να αντεπεξέλθει σε συνθήκες ξηρασίας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε νερό.

Στη χώρα μας, αν και δεν καλλιεργείται συστηματικά, υπάρχουν ελληνικές κολοκύθες σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σπέρνονται υπαίθρια γύρω στον Απρίλιο και οι πιο πρώιμες κυκλοφορούν στην αγορά ήδη από τον Αύγουστο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή