Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει να είναι κανείς vegan και ποια η διαφορά με τους vegetarians. Πρόκειται στην ουσία για τους αυστηρούς χορτοφάγους.
Όσον αφορά τους χορτοφάγους (vegetarians), αυτοί χωρίζονται στις εξής υποκατηγορίες διεθνώς: Μερικώς χορτοφάγοι (semi-vegetarians, αυτοί που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αλλά περιστασιακά καταναλώνουν κάτι από τα «απαγορευμένα»), Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto-vegetarians, αυτοί που αποκλείουν τα παραπάνω αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα), Αυγο-χορτοφάγοι (ovo-vegetarians, αυτοί που τρώνε από τα παραπάνω μόνο αυγό) και Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarians, που τρώνε μόνο αυγό και γαλακτοκομικά από ζωικά).
Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει, ειδικά στη χώρα μας να εννοούμε ως vegetarians γενικά όλους όσοι δεν τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά.
Από την άλλη, οι Βίγκαν (Vegans) ακολουθούν την πιο αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό –δηλαδή κρέας, κοτόπουλο, ψάρια ή θαλασσινά– αλλά και κανένα παράγωγο ζώων (τυριά, αλλαντικά, γιαούρτι, γάλα κλπ), ενώ αρκετοί δεν τρώνε ούτε μέλι, γύρη ή ιχθυέλαιο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr