Αλλαντικά Ατλαμάζογλου: Εκλεκτός παστουρμάς όπως παλιά

Αλλαντικά Ατλαμάζογλου: Εκλεκτός παστουρμάς όπως παλιά

Από την Καππαδοκία στη Νέα Καρβάλη η συνταγή κειμήλιο για παστουρμά διατηρήθηκε ατόφια στο πέρασμα 200 ετών.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γρηγορίου στην Καρβάλη Καππαδοκίας έγινε στις 15 Αυγούστου του 1924. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης για την ανταλλαγή πληθυσμών, όλοι οι Καρβαλιώτες μπήκαν στα πλοία, παίρνοντας μαζί, εκτός από τα χρειαζούμενα, μουσικά όργανα, συγγράμματα και το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Μαζί και η οικογένεια Ατλαμάζογλου.

«Στη διάρκεια του ταξιδιού θα έσκαγε το καζάνι του πλοίου και θα πνίγονταν όλοι, αλλά ο Άγιος Γρηγόριος έκανε το θαύμα του», εξιστορεί ο παππούς Ανέστης Ατλαμάζογλου και η φωνή του σπάει. Ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, εγκαταστάθηκαν λίγο έξω από την Καβάλα, σε περιοχή-τσιφλίκι που τους δώρισε ο ευεργέτης Ιωάννης Σισμάνογλου. Εκεί, στη Νέα Καρβάλη, η οικογένεια Ατλαμάζογλου άρχισε να ξαναφτιάχνει τη ζωή της. Κτηνοτρόφοι, έμποροι και γεωργοί έφτιαχναν για το σπίτι και τους οικείους τους εξαιρετικό παστουρμά. Επέλεγαν καλό κρέας, καλλιεργούσαν μοσχοσίταρο και ετοίμαζαν το δικό τους μείγμα για τσιμένι.

Η συνταγή, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, παραδόθηκε από τον προπροπάππου Βασίλη, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Τούρκους, στον προπάππου Αποστόλη, που όταν ήρθαν στην Ελλάδα ήταν 16 ετών, και στη συνέχεια στον παππού Ανέστη. Το 2017 ήρθε η σειρά των εγγονών, του Δημήτρη Γκορόγια και του Βασίλη Κουτρουλού, να συνεχίσουν την παράδοση και να την εξελίξουν. Στο εργαστήριό τους, απαστράπτον και με σύγχρονο εξοπλισμό, φτιάχνουν εκλεκτό παστουρμά όπως παλιά. «Αυτόν τον παστουρμά δεν τον πειράζουμε, έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνταγή», λένε και οι δύο. Πειράζουν όμως όλα τα υπόλοιπα και ετοιμάζουν μοναδικά σουτζούκια, παστουρμά από πανσέτα και ψαρονέφρι, εκλεκτά λουκάνικα, όλα χωρίς συντηρητικά, πράγμα σπάνιο. «Μια πόρτα μάς χωρίζει με τον παππού, μια πόρτα που όταν άνοιγε, μύριζε παστουρμά», λένε τα δύο ξαδέρφια.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή