Παραδοσιακές πίτες: Οι πληθωρικές και αλέγρες πίτες των Επτανήσων

Παραδοσιακές πίτες: Οι πληθωρικές και αλέγρες πίτες των Επτανήσων

Μπορεί τα Επτάνησα να μην είναι διάσημα για τις πίτες τους, όμως πολλές από τις συνταγές τους είναι πραγματικά μοναδικές, σχεδόν εξωτικές για τα ελληνικά δεδομένα

35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επτανησιακές πίτες συνδυάζονται ο πλούτος της εύφορης γης με το πλήθος των προϊόντων, οι επιρροές από τους διάφορους κατακτητές, κυρίως τους Ενετούς, η αστική με την αγροτική κουζίνα. Τα ψάρια και τα κρεατικά είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Στην Κεφαλονιά φτιάχνουν χταποδόπιτα, στη Λευκάδα μια πικάντικη μαριδόπιτα. Πολλές και διαφορετικές και οι κρεατόπιτές τους, με διασημότερη την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, με μείγμα κρεατικών, ρύζι, ντομάτα, δυόσμο, πορτοκάλι και μπαχαρικά. Παρόμοια είναι η κερκυραϊκή ρυζόπιτα, με αρνάκι, μπαχαρικά και αυγά, ενώ ανάλογης φιλοσοφίας είναι και η πλούσια ζακυνθινή πίτα της Τσικνοπέμπτης, με γέμιση από γαλοπούλα, κουνέλι, χοιρινό, κατσίκι, πορτοκάλι, μυρωδικά και μπαχαρικά! Είναι πίτες των Απόκρεω, φτιαγμένες για να στυλώσουν τον οργανισμό πριν από τη Σαρακοστή.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή