Παστίτσιο: Το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας σε 18 συνταγές

Παστίτσιο: Το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας σε 18 συνταγές

Xοντρά μακαρόνια, κιμάς καλοκαβουρδισμένος, στεγνός και με ευωδιά ψητού. Ξανά μακαρόνια και, τέλος, μπεσαμέλ, λεία, πυκνή, μεταξένια, αρωματισμένη με φρέσκια δάφνη. Και μόνο στη σκέψη αυτή, αναστατωνόμαστε!

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Είναι, ωστόσο, μπελαλίδικο και γι’ αυτό όσοι μαγειρεύουν το κάνουν συνήθως Σαββατοκύριακο. Στο παστίτσιο τα πάντα έχουν τη σημασία τους, αλλά ειδικά η μπεσαμέλ είναι το άλφα και το ωμέγα. Όμως υπάρχουν και πολλές παραλλαγές της μπεσαμέλ, ώστε να την κάνουμε πιο ελαφριά ή πιο ιδιαίτερη.

Η μπεσαμέλ αλλιώς

Συνηθίζουμε να τη φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο που την έφτιαχνε η μαμά μας, όμως την μπεσαμέλ μπορούμε να την παραλλάξουμε ποικιλοτρόπως, αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Αντί για βούτυρο, για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο. Επίσης, στο αρχικό σοτάρισμα, μπορούμε, πριν βάλουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί, να σοτάρουμε στη λιπαρή ουσία της επιλογής μας πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πράσο ή σκόρδο (ή συνδυασμό αυτών) ώστε να χαρίσουν στην αλευρόκρεμα τη γεύση τους. Αντί για γάλα, μπορούμε να βάλουμε ζωμό. Αν θέλουμε να την κάνουμε κοκκινωπή και λίγο πιο έντονη στη γεύση, προσθέτουμε πελτέ μαζί με το υγρό της επιλογής μας. Τέλος, πέρα από το συνηθισμένο μοσχοκάρυδο, μπορούμε να την αρωματίσουμε με μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας: πάπρικες, κανελογαρίφαλα, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή