Το λεξικό της ταβέρνας

Για να μην υπάρχουν άγνωστες λέξεις στην...ταβέρνα, συγκεντρώσαμε και σάς παρουσιάζουμε ένα χρήσιμο λεξικό. Όλα αυτά που έλεγαν ανέκαθεν στις ταβέρνες και εξακολουθούν να λένε.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ολίγη θεωρία καλή είναι. Διότι πόσες και πόσες φορές είμαστε μάρτυρες των ανθρώπων της ταβέρνας που μιλούν μεταξύ τους και εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι λένε. Κι ας κάνουμε κάποιες φορές ότι καταλαβαίνουμε. Έτσι, τώρα, αν ακούσετε ξαφνικά τον ταβερνιάρη να λέει στον βοηθό “πιάσε έναν κατρούτσο”, θα ξέρετε ότι εννοεί 1 τέταρτο κρασιού σε μπακιρένιο κανατάκι.

Γράδα (τα)

Παλιό μέτρο πυκνότητας της αλκοόλης των ποτών, που υπολογιζόταν στην κλίμακα Cartier με θερμομετρικούς βαθμούς Réaumur. Ήταν μια αυθαίρετη (αν και πολύ συνηθισμένη και άτυπα αξιόπιστη) κλίμακα που έχει απαγορευτεί διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια και έχει αντικατασταθεί από την κλίμακα Vol. Τα γράδα της καλής ρετσίνας κυμαίνονταν περίπου από 12 έως 14. Μεταφορικά η λέξη σημαίνει την ένταση της ιδιοσυγκρασίας (π.χ. «χαμήλωσε τα γράδα σου», δηλαδή ηρέμησε, χαλάρωσε).

Δράμι

Παλιά μονάδα μέτρησης υγρών και στερεών. Ένα κιλό ισοδυναμεί με περίπου 312 δράμια.

Καπηλείον / Καπηλειό

Λέξη αρχαιοελληνική που αρχικά σήμαινε το μικρομάγαζο που στο λιανεμπόριό του περιλαμβανόταν και το κρασί. Σταδιακά κατέληξε να σημαίνει την ταβέρνα.

Κάπηλος / Κάπελας

Ο λιανέμπορος. Σταδιακά άρχισε να σημαίνει τον ταβερνιάρη.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή