Έχετε φάει… «καρδιά του βούβαλου»; Ντομάτα είναι. Όπως και το «μαύρο δαμάσκηνο», η Vesuviana κι όσες ακόμη θα βρείτε παρακάτω, δίπλα στη χοντροκατσαρή Καλαμάτας, τη ροζέ ή την αυγουλάτη Κρήτης, τη Μπατάλα Βραυρώνας και πολλές ακόμη ποικιλίες που συναντάμε στην ελληνική αγορά, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, χοντρόφλουδες ή λεπτόφλουδες, πιο χυμώδεις ή πιο συμπαγείς.
Χοντροκατσαρή Καλαμάτας
Παλιά τοπική ποικιλία με μεγάλο, λεπτόφλουδο, «ατσούμπαλο», ανάγλυφο καρπό, σαρκώδη, έντονα αρωματικό και γευστικό. Απολαύστε την ωμή (σε μανάβικα και λαϊκές της Μεσσηνίας).
Μαύρη μεγάλη
Ουκρανική ποικιλία με πολύ νόστιμο καρπό, ο οποίος άγουρος έχει έντονα καπνιστή γεύση, ενώ ώριμος ζαχαρώνει. Ιδανική για πικάντικες σάλτσες και γεμιστά (σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ).
Ντοματίνι βελανίδι-δάκρυ
Μεσαίου μεγέθους βελανίδι, με τραγανό, ζουμερό και νόστιμο καρπό. Ιδανικό για ωμή κατανάλωση ή σάλτσες (σε λαϊκές αγορές).
Καρδιά του βούβαλου (ελληνική)
Υπαίθρια, καταγωγής Ν. Ιταλίας. Καρπός μεγάλος, χυμώδης, με ελάχιστα σπόρια, νοστιμότατος, χρώματος πορτοκαλί-κόκκινου. Ιδανική για σαλάτες και γέμισμα (σε λαϊκές και μανάβικα κυρίως της Καλαμάτας).
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο