Υπάρχουν κρασιά για κάθε διάθεση;
υπάρχουν-κρασιά-για-κάθε-διάθεση-562718695

Υπάρχουν κρασιά για κάθε διάθεση;

Μία ερώτηση που μου κάνουν πολύ συχνά είναι «ποιο είναι το καλύτερο κρασί» ή «ποιο είναι το αγαπημένο μου κρασί»

Άρης Σκλαβενίτης
Ακούστε το άρθρο

Μία ερώτηση που μου κάνουν πολύ συχνά είναι «ποιο είναι το καλύτερο κρασί» ή «ποιο είναι το αγαπημένο μου κρασί». Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: «Το κρασί που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα». Φυσικά και δοκιμάζω κρασιά καθημερινά και επαναλαμβάνω δοκιμές των ίδιων κρασιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά δεν είναι όλες οι στιγμές για όλα τα κρασιά. Ανάλογα με τη διάθεσή μας αλλάζουν. Οπως επίσης και ανάλογα με την περίσταση. Αλλο κρασί θα πάμε δώρο στον διευθυντή μας και άλλο θα ανοίξουμε σε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο ή όταν βάζουμε να δούμε την αγαπημένη μας ταινία. Μπορώ πάντως να σας δώσω μια κατεύθυνση ως προς το τι στυλ κρασί ταιριάζει σε καθένα από αυτά τα σενάρια. 

Εγγραφείτε στο newsletter του Αρη Σκλαβενίτη

Υπάρχουν κρασιά για κάθε διάθεση;-1

Δώρο στον διευθυντή 

Μία δύσκολη απόφαση, που θέλει αρκετή σκέψη. Πρέπει να είναι ένα κρασί λίγο ακριβότερο από μια μέση φιάλη, να είναι και γνωστό, ιδανικά δύσκολο να το βρεις και σίγουρα νόστιμο και εντυπωσιακό! Τα φίλτρα που επιλέξαμε δεν μας άφησαν πολλές επιλογές, γι’ αυτό και η επιλογή ήταν το Κτήμα La Tour Melas.

La Tour Melas, Cabernet Franc-Merlot, Αχινός Φθιώτιδος

Ο Κύρος Μελάς έχει φτιάξει στον Αχινό Φθιώτιδος έναν φανταστικό πύργο και περιμετρικά αυτού απλώνονται οι αμπελώνες του Κτήματος. Εκεί παράγεται το La Tour Melas από τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Franc και Merlot, στα πρότυπα των μεγάλων Châteaux του Bordeaux. Ενα κρασί πολύπλοκο, πληθωρικό, εντυπωσιακό, με μαλακές τανίνες και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Οι φιάλες κάθε χρόνο είναι προπωλημένες και είναι αρκετά δύσκολο να βρεις κάποιες από αυτές.

Απολαύστε το μαζί με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα.

Δείπνο για δύο

Είναι το πρώτο ή από τα πρώτα ραντεβού και δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά το γούστο του άλλου; Πρέπει να πάμε σε μια ασφαλή επιλογή, ένα κρασί ισορροπημένο, φρουτώδες και εύκολο να το πιεις. Ενα κρασί, ακόμα, που ιδανικά θα μπορούσε να συνδυαστεί με πολλά διαφορετικά φαγητά ή να σταθεί και μόνο του. Γιατί ποιος μπορεί να φάει πολύ στο πρώτο ραντεβού; 

Domaine Rosé, Merlot-Αγιωργίτικο-Grenache, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Το ροζέ του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη είναι μια τέτοια επιλογή, με έντονο ανθικό και φρουτώδες στοιχείο, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Πίνεται εύκολα και μόνο του, αλλά και δίπλα σε φαγητό από κρύα ορεκτικά έως γαριδομακαρονάδα.

Αγαπημένη ταινία

Το να δούμε μια ταινία το βράδυ είναι μια αγαπημένη στιγμή για αρκετό κόσμο.  Για κάποιους από εμάς επειδή χαλαρώνουμε και ξεχνάμε την καθημερινότητα και για άλλους γιατί μας παίρνει ο ύπνος στα 5 πρώτα λεπτά! Ενα κρασί που θα έπινα βλέποντας την αγαπημένη μου ταινία, θα ήθελα να έχει υψηλή οξύτητα και ιδανικά και φυσαλίδες, ώστε να με κρατάει ξύπνιο και σε εγρήγορση. αλλά και να μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με ό,τι παραγγείλουμε για φαγητό. 

Brut Cuvée Prestige, Ξινόμαυρο, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο

Το αφρώδες του Λαυρέντη Καρανίκα είναι μια τέτοια επιλογή, ένα αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο, με υψηλή οξύτητα και έντονες φυσαλίδες που μας κρατάνε με τα μάτια ανοιχτά μπροστά από την οθόνη. Συνδυάζεται ιδανικά δίπλα στα σουβλάκια, στην πίτσα, στο burger και στα chicken nuggets!

Να το πιούμε με την παρέα

Η παρέα με τους φίλους είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές στην εβδομάδα μας, η ώρα που το άγχος φεύγει και στη θέση του έρχεται η ευχαρίστηση και αρκετές άδειες φιάλες κρασιού…

Τέχνη Αλυπίας, Sauvignon Blanc-Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Η Τέχνη Αλυπίας είναι ένα κρασί της παρέας, έχει έντονο αρωματικό προφίλ, με τα φρουτώδη και ανθικά αρώματα τα κυριαρχούν, είναι ελαφρύ και εύκολο να το πιεις. Θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε μόνο του σαν απεριτίφ αλλά και μαζί με finger food – από γαρίδες με αβοκάντο, μέχρι φρέσκα τυριά ή κοτόπουλο με λαχανικά.

Να το πιούμε μόνοι μας

Το κρασί που θα πιούμε μόνοι μας θα μπορούσε να είναι μια ακριβή φιάλη κρασιού ή και όχι… σίγουρα πρέπει να είναι μια φιάλη που θα «παίξει» με το μυαλό μας και θα μας κάνει να ξεχάσεουμε τι είναι αυτό που μας βασανίζει. Με κάθε γουλιά μπορείς να μεταφερθείς μέσα στο ποτήρι μυρίζοντας πολύπλοκα αρώματα που συνεχώς αλλάζουν, καθαρίζοντας το πνεύμα σου και δίνοντάς σου τη δυνατότητα να σκεφθείς τα πράγματα με μεγαλύτερη διαύγεια.

Νάουσα, Ξινόμαυρο, Κτήμα Δαλαμάρα

Η Νάουσα του Κωστή Δαλαμάρα είναι ένα αρκετά σοφιστικέ κρασί, αν και είναι το βασικό Ξινόμαυρο του οινοποιείου. Ενα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, αρώματα ανθέων, βοτάνων, φρέσκων κόκκινων φρούτων και γήινο χαρακτήρα. Η οξύτητά του είναι υψηλή και οι ταννίνες μεταξένιες για Ξινόμαυρο, ενώ το σώμα του είναι μέτριο. Δοκιμάστε το μαζί με ένα παστράμι, μια παλαιωμένη γραβιέρα ή με ένα αρνάκι στον φούρνο με βότανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT